Jediný olympijský festival v Česku se uskuteční u jezera Most. Město kvůli němu postaví nové centrální molo

11. leden 2024 15:02

U jezera Most se v létě uskuteční olympijský festival. Začne 26. července a potrvá, stejně jako olympijské hry v Paříži, do 11. srpna. Půjde o jediný olympijský festival v Česku. Český olympijský výbor i město Most proto očekávají desetitisíce návštěvníků. Ti mohou bydlet jak ve festivalovém kempu, tak v hotelích a penzionech v okolí.

V Mostě je hned několik hotelů, všechny mají téměř plno, některé už i hlásí zcela naplněné kapacity na úvodní víkend festivalu, tedy na dny od pátku 26. července až do neděle 28. července. Na následující dny evidují rezervace, ale volné kapacity ještě jsou.

To samé platí pro menší penziony, tam ale ještě jsou volné kapacity i na úvodní víkend, není jich ale mnoho.

Ubytování je možné i ve festivalovém kempu přímo u jezera Most. Podle webových stránek festivalu je kapacita kempu zcela zaplněná už na sedm z celkových 18 dní konání festivalu. Lidé si mohou v kempu vybrat z nabídky speciálních teepee stanů s různým počtem lůžek.

U jezera most se představí na 50 olympijských sportů

Město Most chystá kvůli plánovanému festivalu výstavbu nového centrálního mola ve tvaru olympijských kruhů, za které zaplatí 10 milionů korun. V čase festivalu bude také jezdit speciální autobusová linka s dvoupatrovým autobusem z centra města k jezeru Most.

Na pořádání festivalu přispěl Českému olympijskému svazu Most 12 miliony korun a Ústecký kraj 18 miliony korun.

V areálu jezera bude možné sledovat přímé přenosy z Paříže a některé sporty si bude možné na místě i vyzkoušet. U jezera se má prezentovat zhruba 50 sportovních svazů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související