Most se připravuje na olympijský festival, který se příští rok uskuteční u tamního jezera

19. září 2023 14:12

Český olympijský výbor, město Most i agentura CzechTourism se připravují na olympijský festival, který se příští rok uskuteční u jezera Most. Konat se bude v době olympiády v Paříži. Už teď je jasné, že po skončení festivalu, zůstane na březích jezera několik sportovišť.

Olympijský festival bude během olympiády v Paříži jediným v Česku. Město Most uvolnilo ze svého rozpočtu na jeho konání 12 milionů korun, Ústecký kraj pak dalších 18 milionů. Zbytek nákladů uhradí Český olympijský výbor.

Podle vedení města Mostu olympijský festival jen urychlil plánované investice do zázemí a atrakcí na březích jezera. S jednou větší investicí navíc pro příští rok ale město přeci jen počítá, a sice s vybudováním velkého centrálního mola, na jehož stavbu má Most v rozpočtu na příští rok alokovaných 10 milionů korun.

„Příští rok bychom zde chtěli realizovat nové centrální molo, které by mohlo zabezpečit větší skupinu návštěvníků. Mělo by být ve tvaru olympijských kruhů,“ přibližuje primátor města Marek Hrvol z hnutí ProMOST.

Řada sportovišť zůstane na břehu jezera Most natrvalo

Podle místopředsedy Českého olympijského výboru Libora Varhaníka se už podařilo podepsat smlouvu s desítkami sportovních svazů, které by měly v Mostě připravit zázemí pro to, aby si zájemci jednotlivé olympijské sporty mohli vyzkoušet.

„Zájem sportovních svazů je enormní. 48 smluv už máme podepsaných a s dalšími 10 jednáme, takže to bude dozajista rekord toho, co si tu budou moci účastníci zažít,“ shrnul Varhaník.

Na březích jezera Most by měl po olympijském festivalu zůstat například skatepark nebo hřiště na plážový volejbal. Podle vedení města ale sportovišť, která zůstanou po skončení festivalu u jezera Most natrvalo, bude víc.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související