Jarní detox není novinka z časopisů pro ženy - znali ho už naši předkové

26. únor 2015

Účinným prostředkem jarní očisty organismu byl v minulosti půst. Navazoval na masopustní období a odkazoval nejen na křesťanskou tradici, ale byl spojený také s různými pohanskými a lidovými rituály. Jak se postili sedláci v Českém ráji a jaký může mít půst význam dnes?

Že se máte rádi a nechcete trpět hladem? Nemusíte – o tom jarní půst rozhodně není - stačí vynechat maso.

„Masopust, to znamená opustit maso. Na Masopustní úterý navazuje Popeleční středa, po které následuje 6týdenní postní období, které předchází Velikonocům,“ shrnuje etnografka Vladimíra Jakouběová.

Každá postní neděle před Velikonocemi má svůj název – například Pučálka je spojená s konzumací vařeného hrachu, o Pražné neděli se konzumovalo pražené obilí a vajíčka, vařená v kopřivách se zase jedla o Kopřivové neděli.

Brambory, obiloviny i luštěniny tedy na stůl patřily i o postním období, jen maso chybělo.

„Tyto obyčeje jsou rozšířené po celé Evropě a myslím si, že kdyby se lidé opět vrátili ke konzumaci potravin, které se urodí v jejich regionu, že bychom byli zdravější,“ uzavírá turnovská etnografka Vladimíra Jakouběová.

autor: David Hamr
Spustit audio