Jarmila Glazarová – spisovatelka a zapálená komunistka z Malé Skály

8. listopad 2023

Romány Jarmily Glazarové byly součástí povinné četby. Ačkoliv se v roce 1901 narodila na Malé Skále do rodiny správce feudálního panství barona Oppenheimera, stala se z ní nakonec zapálená komunistka.

Rodiče jí umřeli už v 15 letech. S mladší sestrou skončila v internátní škole ve Slezsku.

Brzy se provdala za lékaře. Pracovala jako telefonistka a písařka. 12letý šťastný život s manželem popsala v roce 1936 ve své první knize Roky v kruhu. Měla velký úspěch a Glazarová se vydala na cestu spisovatelky.

Následoval román Vlčí jáma, který byl později zfilmován. Potom romány Advent, Chudá přadlena a Zahradník Hejduk.

Ve svých prózách si Glazarová vyřizovala účty s bohatou měšťáckou společností. Vinila ji částečně za velmi těžký život, který se sestrou po smrti rodičů měly.

Po druhé světové válce se věnovala publicistice a přispívala do novin a časopisů. Působila také jako kulturní atašé na velvyslanectví v Moskvě.

V počátcích zinscenovaných politických procesů podporovala trest smrti pro Miladu Horákovou a podílela se na kampaních proti odsouzeným. V řadách KSČ zasedala dva roky v Národním shromáždění.

V roce 1959 byla jmenována Národní umělkyní. Na konci 60. let vyslovila nad svou stranickou angažovaností lítost.

Badatel Jan Bílek ji označil za bezradnou spisovatelku, která zaplatila za svou naivitu a zničila sebe samu. Jarmila Glazarová zemřela zapomenutá v Turnově v roce 1977.

autor: Milan Knotek
Spustit audio