Benjamin Vomáčka – úspěšný fotbalový obránce a trenér z Liberce

22. květen 2024

Jednou z výrazných fotbalových osobností severu Čech je i bývalý obránce Benjamin Vomáčka.

Narodil se v roce 1978 v Liberci. První ligový zápas hrál za domácí tým už v 19 letech. Potom přestoupil do vršovického Dolíčku. Po dvou letech strávených v dresu Bohemians se stal hráčem Plzně. Odtud zamířil na první zahraniční angažmá do Slovanu Bratislava.

Jeho další, a také nejdelší fotbalovou štací kariéry, bylo angažmá v Žilině. Oporou týmu byl celých pět a půl roku. Dvakrát s ním získal slovenský titul a zahrál si také předkolo Ligy mistrů proti Slavii.

Zde zažil asi největší zklamání kariéry – v odvetném utkání v Praze neproměnil v penaltovém rozstřelu pokutový kop a Žilina byla vyřazena. I přesto si ho sešívaní vyhlédli jako posilu a Vomáčka dal v roce 2009 Slavii přednost před zahraničními nabídkami.

Zpočátku nastupoval pravidelně, pak ho ale limitovala zranění. V roce 2011 mohl jít hrát do Nizozemska, ale neprošel zdravotní prohlídkou. Následovalo hostování a později přestup do ostravského Baníku. Kariéru ukončil Vomáčka v druholigovém Třinci, kde se později stal klubovým sportovním manažerem.

V současné době působí Benjamin Vomáčka jako trenér jabloneckého béčka a současně je i ředitelem zdejší fotbalové akademie. V Liberci také vykonává funkci předsedy okresního fotbalového svazu.

autor: Milan Knotek
Spustit audio