Jan Schmid – zakladatel a dlouholetý ředitel legendární liberecké Ypsilonky

7. červen 2024

V pondělí 3 června 2024 zemřela jedna z nevýraznějších severočeských uměleckých osobností – Jan Schmid. Založil legendární libereckou Ypsilonku a byl jejím dlouholetým ředitelem i uměleckým vedoucím.

Režisér, herec, výtvarník, pedagog, scénárista, dramatik a ilustrátor Jan Schmid se narodil v roce 1936 v Táboře.

Nejprve se vyučil malířem skla a potom vystudoval železnobrodskou průmyslovku. Vzdělání završil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Studio Ypsilon v Liberci založil se svými přáteli v roce 1963 a působil v něm i po jejím přemístění do Prahy. Režíroval také v Národním divadle, České televizi i Českém rozhlase. Pro Českou televizi připravoval a moderoval literární revue.

Na filmových plátnech jsme ho vídali jako herce malých rolí. Objevil se např. ve filmech Upír z Ferratu, Requiem pro panenku, Farářův konec, Holka na zabití, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Kalamita nebo Můj hříšný muž. A také v seriálech Dobrodružství kriminalistiky nebo Zdivočelá země.

Jan Schmid nejprve vyučoval na katedře loutkářství DAMU, později na katedře alternativního a loutkového divadla.

V roce 2017 získal Cenu Thálie za mimořádný umělecký přínos českému divadlu, o rok později pak i Státní cenu Ministerstva kultury. V roce 2022 mu byla udělena Pocta hejtmana Libereckého kraje za celoživotní přínos v oblasti divadelního umění.

autor: Milan Knotek
Spustit audio