Jak vypadá domácí štědrovka?
Němci mají štolu, my zase štědrovku, tedy vánočku. Dříve se dokonce rodiny vánočkou obdarovávaly při vzájemných návštěvách. Poctivá štědrovka, která neodmyslitelně patří k vánočním svátkům, navíc vydrží i několik týdnů – většinou ale nevydrží, protože se dřív sní!
Co všechno do domácí štědrovky patří a jak se liší od těch z obchodů? „Poctivá vánočka se zadělává na omládek, používají se tam vejce, zadělává se pouze mlékem, není v ní žádná voda, používá se do ní máslo...“ vypočítává turnovský pekař Jiří Mikula.
Aby vánočka byla vláčnější, doporučuje do ní dát ale i jiný tuk, než jenom máslo. Pak sice vydrží klidně i 14 dnů, je ale tužší.
Do poctivé vánočky patří podle Jiřího Mikulky kousky mandlí, rozinky nebo kandované mandle nebo drcené ořechy...
„Jde prostě o to, aby ta vánočka byla štědrá. Aby to nebyla mouka s cukrem...“ dodává na závěr a varuje, že právě takové vánočky často najdete v supermarketech. Poznáte je podle toho, že jsou lehké a uvnitř zcela bílé – takové vánočky mohou být možná levnější, rozhodně si na nich ale tolik nepochutnáte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka