Jak správně skladovat rajčata, aby vám vydržela i na zimu?
Nejvíce prospěšných látek mají ta rajčata, která právě dozrávají. Co bychom tedy měli udělat, abychom mohli tyto látky využívat i v zimě?
Chceme-li si uchovat z rajčat co nejvíce prospěšných látek, pak se pro jejich uchování nejlépe hodí mrazák. Rajčata nakrájejte nebo rozmixujte a ochuťte dle libosti a v sáčcích zamrazte. Během zimy tak budete mít po ruce vše, co rajčata poskytují, včetně vitamínu C.
Ani tepelná úprava není od věci - protože nejprospěšnější látka, lykopen, se teplem neničí, naopak je pro tělo lépe vstřebatelný, nejlépe za přítomnosti nějakého tuku.
Proto se vyplatí vyzkoušet některý z receptů na domácí kečupy či protlaky. Doporučíme vám jednu neotřelou úpravu: na plech s pečícím papírem naskládejte půlky rajčat řezem nahoru. Posypte tymiánem, drceným česnekem, troškou cukru, zastříkněte olivovým olejem a při 110 °C pečte asi 2-3 hodiny. Vzniklou hmotu můžete zamrazit, nebo ve sklenicích sterilovat a používat jako omáčku na těstoviny, k masům a na tousty.
Zelená rajčata – ano či ne?
Červená rajčata jsou symbolem léta. Pokud zrají na sluníčku, obsahují spoustu látek důležitých pro zdraví. Jak je to ale se zelenými rajčaty?
Někdo je s oblibou jí, protože chutnají nakysle. Měli bychom ale s jejich konzumací být opatrní. Existují odrůdy rajčat, které mají zelenou slupku i ve zralém stavu. Jejich konzumace je v naprostém pořádku. Zdravotně rizikové je ale požívat rajčata nezralá.
Obsahují totiž mnoho nebezpečných látek - třeba toxický tomatin a hlavně solanin. Ve 100 gramech nezralých rajčat najdeme až 30 mg solaninu, a už 25 mg na den je pro dospělého člověka nebezpečná látka. Její nadměrné množství v těle se projeví bolestmi hlavy, žaludečními potížemi a škrábáním v krku. Častější konzumace pak může poškodit játra.
Existují způsoby, jak množství solaninu snížit - například mléčné kvašení a nebo tepelná konzervace s cukrem a jinými druhy zeleniny. I když se takto množství solaninu zmenší až o třetinu, neměli bychom takto upravených rajčat konzumovat víc jak deset deka denně.
Děti, těhotné ženy a migrenici by na ně měli zapomenout úplně. Lepší je nechat rajčata dozrát a místo jedovatých látek tak mít raději víc těch prospěšných. Rajčata dozrají i v průběhu zimy - pokud celou rostlinu vytrhnete a zavěsíte kořeny vzhůru do chladné místnosti.
Rajčata, ovoce a ořechy - postrachy cévních nemocí
Pokud se na spodní straně rajčat vytváří suchá plocha, dodávejte vápník
Jak zužitkovat zbytky rajčat?
Rajčata se dají pěstovat úplně všude. Využijte toho!
S výsevem tyčkových rajčat začínáme „na Josefa“
Víte, jak správně uchovávat potraviny? Máte je správně srovnané v ledničce?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.