Jak správně skladovat rajčata, aby vám vydržela i na zimu?
Nejvíce prospěšných látek mají ta rajčata, která právě dozrávají. Co bychom tedy měli udělat, abychom mohli tyto látky využívat i v zimě?
Chceme-li si uchovat z rajčat co nejvíce prospěšných látek, pak se pro jejich uchování nejlépe hodí mrazák. Rajčata nakrájejte nebo rozmixujte a ochuťte dle libosti a v sáčcích zamrazte. Během zimy tak budete mít po ruce vše, co rajčata poskytují, včetně vitamínu C.
Ani tepelná úprava není od věci - protože nejprospěšnější látka, lykopen, se teplem neničí, naopak je pro tělo lépe vstřebatelný, nejlépe za přítomnosti nějakého tuku.
Proto se vyplatí vyzkoušet některý z receptů na domácí kečupy či protlaky. Doporučíme vám jednu neotřelou úpravu: na plech s pečícím papírem naskládejte půlky rajčat řezem nahoru. Posypte tymiánem, drceným česnekem, troškou cukru, zastříkněte olivovým olejem a při 110 °C pečte asi 2-3 hodiny. Vzniklou hmotu můžete zamrazit, nebo ve sklenicích sterilovat a používat jako omáčku na těstoviny, k masům a na tousty.
Zelená rajčata – ano či ne?
Červená rajčata jsou symbolem léta. Pokud zrají na sluníčku, obsahují spoustu látek důležitých pro zdraví. Jak je to ale se zelenými rajčaty?
Někdo je s oblibou jí, protože chutnají nakysle. Měli bychom ale s jejich konzumací být opatrní. Existují odrůdy rajčat, které mají zelenou slupku i ve zralém stavu. Jejich konzumace je v naprostém pořádku. Zdravotně rizikové je ale požívat rajčata nezralá.
Obsahují totiž mnoho nebezpečných látek - třeba toxický tomatin a hlavně solanin. Ve 100 gramech nezralých rajčat najdeme až 30 mg solaninu, a už 25 mg na den je pro dospělého člověka nebezpečná látka. Její nadměrné množství v těle se projeví bolestmi hlavy, žaludečními potížemi a škrábáním v krku. Častější konzumace pak může poškodit játra.
Existují způsoby, jak množství solaninu snížit - například mléčné kvašení a nebo tepelná konzervace s cukrem a jinými druhy zeleniny. I když se takto množství solaninu zmenší až o třetinu, neměli bychom takto upravených rajčat konzumovat víc jak deset deka denně.
Děti, těhotné ženy a migrenici by na ně měli zapomenout úplně. Lepší je nechat rajčata dozrát a místo jedovatých látek tak mít raději víc těch prospěšných. Rajčata dozrají i v průběhu zimy - pokud celou rostlinu vytrhnete a zavěsíte kořeny vzhůru do chladné místnosti.
Rajčata, ovoce a ořechy - postrachy cévních nemocí
Pokud se na spodní straně rajčat vytváří suchá plocha, dodávejte vápník
Jak zužitkovat zbytky rajčat?
Rajčata se dají pěstovat úplně všude. Využijte toho!
S výsevem tyčkových rajčat začínáme „na Josefa“
Víte, jak správně uchovávat potraviny? Máte je správně srovnané v ledničce?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...