Jak si poradit s bolestí bez prášků?

19. březen 2018

Každá bolest je nepříjemná. A řešit ji dlouhodobě s pomocí tabletek není moc rozumné. Jak ale bolest tlumit přirozenější cestou?

Bolest kloubů zná důvěrně téměř každý, kdo překročil padesátku. Nejčastěji to souvisí s opotřebovanými chrupavkami a zánětlivými onemocněními v kloubech.

Dlouhodobě je důležité zaměřit se na příčinu problému a změnit životní styl a jídelníček. Pokud vás ale akutně přepadne bolest, vyzkoušejte následující metody: v první chvíli uleví velmi studený obklad alespoň na 5 minut. Následovat by mělo prohřátí kloubu, aby se uvolnilo svalstvo kolem kloubu a rozproudila se krev.

Pokud přidáte mazání s kostivalem, který umí působit nejen proti zánětu, ale má také anestetické účinky, uděláte jenom dobře.

Pokud vás bolesti kloubů trápí častěji, pořiďte si v bylinkářství kůry vrby bílé. Ta obsahuje salicin, což je látka, která umí působit proti bolesti. Dá se přitom bez obav a následků užívat i dlouhodobě.

Doporučuje se užívat nálev 3x denně po dobu 4 týdnů a poté na nějaký čas vysadit, aby si na ni tělo příliš nezvyklo a nepřestalo na ni reagovat.

Nálev z vrby bílé se tak hodí nejen při bolestech kloubů, ale také při bolestech zad, svalů a hlavy.

Oloupané brambory

Bramborami proti bolesti?

Nejčastější příčinou bolestí kloubů a zad je artróza. Je dokázáno, že její průběh ovlivňuje složení naší stravy. Proto je doporučováno při artróze omezit zejména spotřebu soli.

Týká se to také brambor, rajčat a jiných lilkovitých plodin. Obsahují totiž alkaloidy solanin a tomatin, které jsou pro náš organismus toxické, a kromě potíží s játry a ledvinami mohou negativně ovlivnit také průběh artrózy.

Pokud vás bolí klouby nebo zad, zkuste na pár dní vyloučit z jídelníčku rajčata, brambory a všechna jídla, které obsahují bramborový škrob. Možná budete překvapeni, jak budou bolesti mizet.

Pokud chcete brambory přesto konzumovat, vždy je doplňujte kmínem a rajčata spařujte – eliminuje to škodlivé účinky zmíněných alkaloidů.

Brambory zkuste použít raději zevně – právě na bolavé klouby nebo záda. 3 velké brambory nastrouhejte, vymačkejte z nich šťávu a přidejte k nim 3 lžíce nastrouhaného křenu. Směs pak naneste na kus plátna a přiložte na bolavé místo. Nechte působit 1–2 hodiny.

Syrové brambory pomohou i při otocích a při bolestech hlavy. Stačí jednoduše přiložit plátky syrových brambor na oteklé místo nebo na čelo.

Kurkuma

Kurkuma a zázvor – stovkami let ověřené přírodní léky

Kurkuma a zázvor patří neodmyslitelně do exotické kuchyně. Tato dvě koření se ale také už po celá staletí využívají k řešení bolestí a zánětlivých stavů.

Kurkuma působí protizánětlivě, potlačuje bolest u kloubních onemocnění a ulevuje pacientům s revmatickými chorobami a s artrózou. Podle mnohých výzkumů v tlumení bolesti při různých zánětech dokonce účinnější než steroidy. Obsahuje látku kurkumin, která se při zánětu v těle aktivuje, snižuje imunitní zánětlivé reakce a pomáhá bojovat s bolestí.

Pokud vás trápí bolesti spojené s artritidou nebo revmatem, zkuste přidávat kurkumu nejen do jídel, ale vyrobte si také nápoj – půl lžičky kurkumy svařte v půllitru vody, kvůli chuti přidejte citronovou šťávu a trochu medu a během následujících čtyř hodin vypijte.

Další přírodní prostředek na tlumení bolestí je zázvor, který má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Je lepší používat ho co možná nejčerstvější, protože obsahuje proteázu, která má ještě více protizánětlivý účinek. Proto při bolestech zázvor nevařte, ale buď si kouskem syrového zázvoru ochuťte zeleninový salát, nebo si připravte nálev, při kterém zázvor nevaříte, ale pouze zalijete horkou vodou.

Pozor ale – nepřežeňte to s množstvím! Doporučuje se maximální denní dávka v množství zhruba jedné polévkové lžíce. Větší konzumované množství vede nejen k dráždění žaludku, ale také zatíží další orgány trávicího ústrojí, což dá tělu zabrat a zázvor pak není pomocí, ale spíše zátěží.

Borůvky, ovoce (ilustrační foto)

Bolí vás hlava? Zkuste hroznové víno nebo borůvky!

Existuje velké množství farmaceutických prostředků proti bolestem. Bohužel řada z nich má také mnoho neblahých vedlejších účinků. To je důvod, proč se mnozí lidé stále častěji přiklání k přírodním prostředkům. Možná vás překvapí, že od bolestí vám může ulevit hroznové víno nebo borůvky.

Denní porce červených hroznů může přinést úlevu od bolestí hlavy, zad a kloubů. Červené hrozny totiž obsahují látku resveratol, která umí blokovat enzymy poškozující tkáně.

Resveratol pomáhá chránit chrupavky, jejichž poškození bývá nejčastější příčinou bolestí zad a kloubů. Resveratol má také příznivý vliv na naše cévy a je dost pravděpodobné, že úlevu od bolestí také přináší zlepšení krevního oběhu do postižených oblastí.

Stejné účinky můžeme pozorovat i u dalších druhů bobulového ovoce. Pomůžou třeba brusinky, ostružiny a borůvky. Jejich účinky proti bolesti jsou připisovány vysoké koncentraci antioxidantů, které ničí volné radikály.

Zmíněné ovoce se doporučuje zejména při bolestech způsobených onemocněním trávicího ústrojí a močových cest. Právě v těchto případech je totiž polykání tablet proti bolestem nevhodné, protože znamenají další zátěž a dráždění sliznic.

hřebíček

Léčivý citrón a hřebíček

Bolest hlavy bývá v 90 % případů způsobena nedostatkem tekuti . Proto může být tím nejlepším lékem obyčejná sklenice vody. Pokud vás bolest hlavy trápí častěji, zkuste nejdřív zvýšit denní příjem tekutin. Pomůže čistá voda, ale lepší bude s přidáním citrónu. Ten dodá tělu vitamíny a snižuje překyselení organismu a tělo se pak snáze zbaví nežádoucích látek. Pomoci vám může i citronová kůra. Trochu si jí nastrouhejte a potřete si s ní spánky a čelo.

Také hřebíček vám s bolestí hlavy pomůže. Rozdrťte pár hřebíčků, dejte do plátěného sáčku nebo do kapesníku a pár minut vdechujte vůni tohoto koření. Hřebíček má totiž poměrně silné anestetické účinky a napomáhá k uvolnění. Což je další výhoda, protože další nejčastější příčinou bolestí hlavy je stres.

Pokuste se tedy při bolesti hlavy uvolnit a odpočinout si. A pokud zrovna nemáte možnost si na chvilku lehnout a odpočinout si, uvolněte se alespoň speciálním obličejovým cvičením: zvedněte obě obočí a potom každé zvlášť. Přimhuřte obě oči a poté každé zvlášť, hýbejte dolní čelistí ze strany na stranu.

Zkuste i další grimasy – pomohou vám k okamžitému uvolnění a prokrví oblast hlavy, což je další krok k úlevě od bolesti.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Související