Jak přivolat psa?

11. březen 2013

Nedávno pobíhala na jedné ústecké křižovatce mezi auty doga. Jak se ukázalo, panička byla nablízku. Doga, k ní ale nešla. Bylo vidět, že se bojí. Proč nepřišla na volání a jakou chybu majitelka očividně dělala?

Doga byla docela plachá - nikoho si nevšímala, sledovala paničku z povzdálí, ale obcházela ji obloukem. Byl to úplně typický příklad chyby, které se majitelka kdysi dopustila - bezpochyby svého psa, když k ní hned nepřijde, trestá.

A ten se pak bojí, čím dál víc. Tím psa ale přivolání nenaučí, naopak situaci zhorší. Potvrzuje to i zkušená výcvikářka Irena Dörová: „Určitě je špatně, když k vám pes, byť po delší době, přiběhne a vy mu vynadáte...“ upozorňuje cvičitelka.

Na psy byste měli volat stále stejně a nepřemlouvat je. Prostě buď „Pojď sem!“ nebo „Ke mně!“ Začít by se mělo už od štěněte a psa po příchodu k vám náležitě odměnit – třebas piškotem.

„Jestli si někdo myslí, že ten pes běží kvůli mně ke mně – no to ne! Ten pes si běží pro odměnu, pro žrádlo nebo pro něco, co ho potěší. Je potřeba se zbavit egoismu – pejsek by měl být partner. Musím ho naučit, že když ke mně přiběhne, je to od něj hezká věc – bude za ní odměněný a budeme mít radost oba dva.“ pokračuje Irena Dörová.

Varuje také před situací, kdy se majitel pokouší neposlušného psa chytit. Pes totiž takové chování vnímá jako hru a rozhodně nebude mít potřebu se nechat chytit. V takovém případě by si měl majitel dřepnout, opakovat příkaz – ať už „Pojď sem!“ nebo „Ke mně!“ a mít připravenou odměnu.

„Pokud ani to nepomůže, měli byste se zvednout, otočit se zády k psovi a odcházet. Pes je smečkové zvíře a jakmile se začnete vzdalovat a on uvěří, že to myslíte vážně, přiběhne. Pak byste ho opět měli pochválit – ale už ne tolik...“ dodává cvičitelka Irena Dörová.

autor: ces
Spustit audio