Jak bezpečně převážet zvíře v autě?

28. listopad 2012

Pokud máte doma psa, tu a tam se stane, že ho musíte někam převézt autem. Jak na to aby to bylo bezpečné a zároveň podle zákona? Za špatný převoz domácích mazlíčků totiž sice nepřijdete o body, pokuta ovšem může být až dva tisíce korun. Jaké tedy máte možnosti?

Velkou výhodu mají majitelé automobilů s označením kombi. Objemný zavazadlový prostor jim umožňuje převážet i velkého psa, to ovšem neznamená, že ho zavřete do kufru a je to. Zavazadlový prostor oddělte od zbytku pevnou mříží nebo speciální síťkou.

Mříž je samozřejmě pevnější a bezpečnější, instalace vás ale může přijít i na dvacet tisíc korun v případě značkové, neznačkovou seženete zhruba od patnácti stovek. Univerzální sítě pořídíte od pětistovky, značkové, vyrobené přesně pro určitý typ vozu, koupíte kolem třech tisíc. Nezapomeňte, že v kufru by nemělo nic volně ležet, aby se pes při nehodě neporanil.

Další možností jsou plastové nebo látkové boxy. Látkové se hodí víc pro menší psy a kočky. Plastový box pořídíte pro středně velkého psa do dvou tisíc korun. Pro velké psy se doporučují hliníkové boxy, které začínají s cenou od třech tisíc. Když se vám takový box nevejde do kufru, dejte ho na zadní sedačky a zajistěte pásem. Na přední určitě nepatří, v případě nárazu by ho mohl rozdrtit airbag. Když si pes na takový box zvykne odmalička, považuje ho za boudu a přeprava je bezproblémová.

Tím se dostáváme k převozu psů na sedadlech. Nejlepší je psa převážet na zemi za předními sedadly. Jestli to děláte jen občas, pořiďte si popruh, který přiděláte k bezpečnostním pásům. Nejlevnější koupíte už za sto padesát korun.

Ve specializovaných prodejnách jsou k mání i lůžka, která se přidělávají k předním i zadním sedačkám. Na výběr jsou jedno i dvousedadlová z pevného nepromokavého materiálu. Lůžko ochrání vaší sedačku před špínou a chlupy. Dvousedadlové závěsné lůžko se prodává za osm set padesát, jednosedadlové za šest set korun. I v tomto případě se hodí oddělit zadní a přední prostor síťkou.

Těžko určit jaká varianta je nejvhodnější, záleží na velikosti psa i auta. Zapomenout také nesmíte na to, že v případě nehody bude pes v šoku a po otevření dveří může utéct nebo dokonce zaútočit na záchranáře. Nejlepší tak tedy bude psa převážet v boxu v kufru auta.

autor: Milan Král
Spustit audio