Investor chce v ústeckém Vaňově začít se stavbou překladiště zemědělských komodit v přístavu

11. leden 2019

Zřejmě na jaře začne investor stavět v přístavu v ústeckém Vanově logistické centrum. Nepůjde ale o diskutované překladiště minerálních olejů. Společnost Kongresové centrum ILF chce na místě vybudovat například překladiště sypkých materiálů. Na to má od roku 2013 stavební povolení.

Nové stavby by měly vzniknout v podstatě na pozemcích, které jsou mezi skladištěm písku a Masarykovým zdymadlem.

V minulých dnech odvážela nákladní auta z areálu navezenou suť a další stavební odpady. Šlo o přípravy na stavbu například podkolejové výsypky, parkoviště a betonových van na překládku sypkých materiálů.

Zástupce investora Michal Marec nechtěl přípravy komentovat. V souvislosti s dalším záměrem firmy na stavbu překladiště minerálních olejů chtělo areál město od společnosti odkoupit. Kvůli ceně ale nakonec k dohodě nedošlo a město s investorem ani dál nevyjednává.

Billboard ve Vaňově oznamující plán na výstavbu

„Město dál s firmou, poté, co odmítla nabídku města, nejedná. Naopak –velmi neformálně se sešlo se Správou vodních cest, která ubezpečila město, že musí být zachován přístav jako takový, neboť přístavní hrana je v majetku státu,“ potvrdil ústecký primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Město tam chtělo za minulého vedení vybudovat rekreační oblast. S tím by souhlasilo i Ředitelství vodních cest. Existuje totiž možnost, že by areál odkoupil přímo stát.

„V případě, že bychom se domluvili jak se současným vlastníkem, tak s městem, že by se tento odkup státem uskutečnil, tak jsme deklarovali, že na tomto odkoupeném území by byly prováděny přístavní činnosti šetrně k okolí,“ uvedl Jan Bukovský z Ředitelství vodních cest.

V takovém případě by mohla v přístavu fungovat nákladní i osobní lodní doprava. „Samozřejmě je tuto funkci možné kombinovat s dalšími činnostmi. Dokážeme si představit, že by část území mohla sloužit i pro rekreační plavbu,“ doplnil Bukovský.

Podkolejová výsypka místo překladiště minerálních olejů

Plány na využití přístavu ve Vaňově vzbudily v minulosti vlnu kritiky tamních obyvatel, kteří nechtěli překladiště minerálních olejů. Současné stavební povolení, které platí do konce tohoto roku, ale počítá s výstavbou například zmíněné podkolejové výsypky a skladováním zemědělských komodit.

Povolení na podnět městského zastupitele Martina Hausenblase z PRO Ústí přezkoumává ministerstvo dopravy. Kvůli odvolání dalšího účastníka řízení bude celou věc řešit také rozkladová komise ministerstva.

Spustit audio

Související