Ministerstvo dopravy přezkoumá povolení na stavbu v překladišti v ústeckém Vaňově

27. srpen 2018

Stavební povolení na překladiště u Labe v ústeckém Vaňově přezkoumá ministerstvo dopravy. Podnět k tomu dal opoziční zastupitel Martin Hausenblas z hnutí PRO! Ústí. Podle jeho právníků obsahuje povolení řadu chyb. Naopak vedení města si to nemyslí.

Stavební povolení Drážního úřadu se týká podkolejové výsypky a logistického centra. Je z roku 2013 a bylo dvakrát prodlouženo.

Zastupitel Hausenblas napadl konkrétně druhé prodloužení z 28. 12. 2017. Advokátní kancelář Urban a Hejduk pro něj zpracovala analýzu, podle které má prodloužení tohoto povolení řadu chyb.

Magistrát v roce 2010 se záměrem souhlasil, za rok zastupitelé schválili územní plán a povolení je až z roku 2013. Ani následná prodloužení nereagují podle právníků například na to, že před vydáním stavebního povolení musí být podle územního plánu pro vaňovské přístaviště zpracována studie.

Radní Ústí nad Labem se odmítli k podnětu na ministerstvo přidat, přestože jim to uložili zastupitelé města. Nechali si za zhruba 138 tisíc korun bez DPH udělat jinou právní analýzu od ZCH Legal, která se věnuje i tomuto tématu.

Podle ní není důvod podávat podnět k přezkumu stavebního povolení, když už to udělal jeden ze zastupitelů. Napadené prodloužení povolení je navíc podle právníků vydané v souladu s předpisy a ministerstvo by ho tedy nezrušilo. Případné zrušení druhého prodloužení povolení navíc není relevantní, protože stavba byla zahájena v době platnosti prvního prodloužení.

Ministerstvo dopravy přesto zřejmě začne stavební povolení přezkoumávat. Má podezření na to, že jeho prodloužení bylo vydáno v rozporu s předpisy.

Ředitel odboru drážní a vodní dopravy ministerstva Jindřich Kušnír v rozhodnutí píše, že je potřeba vyjasnit souhlasné stanovisko magistrátu z roku 2010, následné odmítání současného záměru na výstavbu překladiště minerálních olejů, záležitosti kolem územního plánu a úvahy města o odkoupení pozemků v přístavišti.

Je tedy možné, že o odkupu pozemků, který už dvakrát kvůli ceně odmítli, budou ústečtí zastupitelé opět rozhodovat 19. září.

autor: hau
Spustit audio

Související