Ústí nad Labem plánuje odkup pozemků ve Vaňově, kde mělo vyrůst překladiště minerálních olejů

25. duben 2018 10:30

Město Ústí nad Labem možná koupí pozemky ve vaňovském přístavu, kde chce soukromá firma postavit překladiště minerálních olejů.

Vedení města se s vlastníkem dohodlo na ceně. Právě ta se ale zřejmě stane předmětem diskuze na dnešním (25. 4.) jednání zastupitelstva.

Dohodnutá cena je 89 milionů korun – za město se zástupci firmy „Kongresové centrum ILF“ vyjednávali primátorka Věra Nechybová a její náměstek Jiří Madar, oba z Ústeckého fóra občanů.

Problém může být v tom, že tuto částku nenajdeme ani v jednom ze dvou znaleckých posudků. Firma chtěla zhruba 110 milionů korun, což je podle jejího posudku hodnota pozemků a chystané investice. Posudek pro město pouze pozemky ohodnotil na 39,7 milionů korun.

Jde o „obchod se strachem“, jak tvrdí opozice?

Proti odkupu pozemků jsou například nezávislí zastupitelé Radim Bzura, Ilona Tajchnerová nebo hnutí PRO! Ústí – to přitom místním pomáhalo psát námitky, organizovat petici apod. proti překladišti. Podle nich jde o obchod se strachem – firma chce zkrátka využít „touhy“ města pozemky koupit.

Tito zastupitelé říkají: koupit ano, ale ne za 89 milionů. Navíc se jim nelíbí, že cca 53 milionů korun navrhuje vedení města krýt dalším úvěrem.

Překladiště a územní plán

Nakolik je záměr překladiště reálný nejde dobře odhadnout. První i druhý, upravený záměr krajský úřad firmě vrátil.

Podle Michala Marce, který má záměr ve firmě na starosti, se doplnění dokumentů se stále pracuje. Část je hotová, další část bude trochu náročnější – dokud ale není obchod s městem 100%, má pokyn pokračovat v práci.

Záměr přitom podle vedoucí odboru investic a územního plánování Evy Šartnerové neodpovídá územnímu plánu – zčásti je tato plocha určená k dopravním účelům a zčásti jako občanská vybavenost.

Spustit audio

Související