I holka ze slušné rodiny může propadnout drogám, varuje účastnice Cyklo-běhu proti drogám

24. červen 2016

I holka ze slušné rodiny může propadnout drogám. Své o tom ví paní Iveta Černá, která projíždí Ústecký kraj s Cyklo-během proti drogám. Její dcera byla závislá od dvanácti do osmnácti let.

„Dcera s drogami začala ve dvanácti. Do té doby jsem byla přesvědčená, že mně se něco takového nemůže stát,“ vzpomíná žena, která letos urazí v rámci Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog v sedle 1 200 kilometrů, aby oslavila fakt, že její dcera ze závislosti vyléčila.

„Ve čtrnácti se zamilovala do staršího kluka na pervitinu a začala brát s ním. Závislá byla až do osmnácti,“ líčí svůj osobní příběh drobná tmavovláska v trikotu, který oblékají všichni cyklo-běžci.

„Byli jsme bezmocní. Nejdřív jsme si ničeho nevšimli, pak jsme chvíli dělali, že to nevidíme, a pak už to byl problém jako hrom a popírat ho nešlo. Přišel pocit, že jsem jako matka úplně selhala,“ přiznává paní Iveta.

I u nich došlo na vyhazov z domova a hluboké krize. „Naštěstí se nikdy dopustila žádného trestného činu nebo tak,“ hledá v té mizérii cosi dobrého paní Iveta. Absence ve škole se vždycky nějak vyřešily, ale bylo potřeba řešit hlavně závislost.

„Dcera nejdřív docházela do K centra jen na konzultace, pak jsme ji zapsali do léčebny. Před nástupem ale byla ještě tři měsíce doma. Stáhli jsme ji ze školy a byli jsme s ní 24 hodin denně. Chodila s námi i do práce.“

Část týmu Cyklo-běhu

Rodiče tou dobou ani spát nemohli. Krize mohla přijít kdykoli. Dcera musela být neustále pod dohledem, ale zároveň nesměla mít pocit, že ji někdo hlídá. „Bylo to těžké pro všechny,“ říká paní Iveta.

Ani po osmi týdnech v léčebně ale maminka neměla pocit, že má její dcera vyhráno. „Musela opravdu pochopit, co a proč se stalo.“ K tomu došlo na přednášce o tajemstvích mysli. Přednášející byl jeden z organizátorů Cyklo-běhu, sám bývalý narkoman. Ten dceru paní Ivety vyzval, aby se stala lektorkou a svůj příběh vyprávěla v rámci prevence. „Až tehdy jsem si oddechla. Tehdy jsem věděla, že je z toho venku. Je čistá už tři roky.“

Příběh paní Ivety a její dcery má happy end. Její rada pro rodiče je zdánlivě snadná. „Mluvte se svými dětmi. Sdílejte jejich radosti i starosti. Musejí vám věřit. Drogy jsou zlo.“

Cyklo-běh se v České republice koná již po čtrnácté. Letošní trasa měří 1200 kilometrů, cykloběžci ji zdolají za deset dní a navštíví 40 měst. Všude šíří jednoduché poselství: Řekni ne drogám, řekni ano životu.

Spustit audio