Hyperaktivita: laciná výmluva, nebo opravdová nemoc?

19. listopad 2019

Když dítě zlobí, je nezvladatelné nebo neposedné, je často označováno za hyperaktivní. Rozdíl mezi hyperaktivitou a zlobením ale rodiče, a často ani pedagogové, nepoznají ihned. Jak se porucha pozná a jak s ní naložit? nám poradila Soňa Dolejší ze sociálních služeb z Chomutova

Neposlušné, nevychované nebo nezvladatelné. Tak jsou velmi často označovány i děti s poruchou pozornosti, tzv. „hyperaktivitou“.

Tato porucha tu byla již dříve. Jen se nazývala lehkou mozkovou disfunkcí. „Jedná se o nerovnováhu centrálního mozkového systému. To znamená, že mozková centra zrají různě rychle, a tak mozek vyměňuje pomaleji informace, než jak by měl,” vysvětluje Soňa Dolejší ze sociálních služeb v Chomutově.

Hyperaktivní není „zlobivý“!

ADHD se může projevovat různými formami – například nepozorností, rychlejší únavou, motorickým neklidem nebo impulzivitou.

Neinformovanost rodičů může dítěti přitížit. Dnešní uspěchaná doba, kdy na nic není čas, může mít podle Dolejší negativní dopady. „Pokud máme takové dítě doma, musíme všechny aktivity dne přizpůsobit jemu. Ráno v klidu vstávat a večer chodit v klidu spát,” vysvětluje.

Na dítě s ADHD nespěchejte. Buďte ale důslední

Když se dítě má budit, můžou mu k tomu rodiče pustit potichu hudbu a rozsvěcet pomalu, aby se dítě v klidu vzbudilo a vstalo. Není dobré rychle ho vyburcovat ke vstávání a hnát dítě ihned pryč z domu.

Podle Dolejší by měli být rodiče neústupní – měli by děti učit řádu a rutině. „Rodiče by neměli být kamarádi, kteří ustoupí nebo odpustí. Měli by být neústupným rodičem.” Také by měli dbát na rozvoj dobrého a zdravého sebevědomí.

Hyperaktivnímu dítěti mohou zkusit také upravit stravu. Ačkoliv každý odborník radí něco trochu jiného, dobrým začátkem je zkusit omezit cukry. Dolejší radí, aby se cukrovinky dávaly dětem nejpozději kolem 16. hodiny – tak, aby mohly jít děti v klidu a v čas spát.

Pomoci může i sport

Pokud rodič zpozoruje neobvyklé chování u svého dítěte (například to, že neustále opakuje nebezpečné aktivity, i když je upozorňováno, aby to nedělalo, dostává se do nebezpečných situací, aniž by si to uvědomovalo apod.), měl by navštívit svého dětského praktika. Ten by je měl odeslat na řadu vyšetření.

„Než se ale dítě dostane do rukou odborníků, může to trvat i rok. V takovém případě se rodiče můžou obrátit na centrum rané péče, které pomohou s tím, jak dítě zvládnout,” radí Soňa Dolejší.

zlobivé dítě

Jestliže je dítě již v takovém věku, kdy zvládá samostatné aktivity, je vhodné ho přihlásit na nějaký kroužek, kde může přebytečnou energii vybít. Důležité je vybrat takový kroužek, kde se dítě nebude nudit.

V dospělém věku se lidé s ADHD již moc nesetkávají. „Někteří lidé popisují, že cítí takové napětí. Ale dokáží s tím žít a zvládat to,” uklidňuje Dolejší.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související