Hrozinková srdíčka
Tvary srdce by na vánočním stole neměly chybět.
Suroviny:
240 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
110 g másla
80 g hrozinek
20 g lískových oříšků
2 žloutky
1 bílek na potření
čokoládová poleva
Mandlová hmota: 100 g mandlí umletých, 120 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíce rumu nebo 200 g marcipánu
Postup:
- Těsto vypracujeme z prosáté mouky, cukru, másla, žloutků a drobně nakrájených rozinek a oříšků. Hotové těsto dáme odpočívat do chladu.
- Odpočinuté těsto vyválíme asi na 3 mm, formičkou vykrájíme srdíčka a klademe je na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nebo na plech vyložený pečicím papírem. Upečeme do růžova.
- Zatímco pečená srdíčka chladnou, připravíme mandlovou hmotu. Mandle vhodíme do horké vody, necháme chvíli stát, pak sloupneme slupky a mandle umeleme. Hmotu spojíme s cukrem, bílkem a rumem.
- Hmotu rozválíme (pokud se příliš lepí, vložíme ji mezi dva igelity) a vykrájíme stejná srdíčka jako z těsta.
- Mezi dvě upečená srdíčka vložíme jedno srdíčko z mandlové směsi. Z obou stran je potřeme bílkem nebo je tence potřeme pikantní marmeládou, slepíme a polijeme z jedné strany rozpuštěnou čokoládovou polevou.b
Související
-
Mandlové nevěstinky
Může to být inspirace pro ty, kteří chtějí zkusit i méně tradiční druhy cukroví.
-
Mandlové opojení
Suroviny: 500g čerstvého vepřového sádla, 500ml červeného vína, 4 stroužky česneku, hrst opražených a hrubě nasekaných mandlí, sůl, pepř.
-
Domácí medová zmrzlina s mandlemi
Suroviny: 250 ml šlehačky, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce tekutého medu, 1 balíček nakrájených mandlí, 1 bílek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.