Horská služba se připravuje na letní nápor návštěvníků v Krušných horách

16. květen 2020

Pandemie nemoci covid - 19 zkrátila zimní sezonu na horách a zasáhla začátek té letní. Horská služba se musela vypořádat s bezpečnostními opatřeními.

Horští záchranáři se teď připravují na očekávaný příval návštěvníků. Letošní prázdniny bude nejspíš řada Čechů trávit v tuzemsku a mnozí z nich právě na horách.

„Připravujeme štíty pro horskou službu tady na Klínovci a okolí. Jsou to štíty vyrobené na 3D tiskárně. Dostali jsme je od sponzorů,“ přebírá štíty z plexiskla s oranžovým lemem od ústředního náčelníka Horské služby Pavla Antla Stanislav Kabeš. Drží službu na stanici Boží Dar.

„Musím přiznat, že návštěvnost západní části Krušných hor byla v začátcích pandemie hodně slabá. Lidi se hodně báli, jezdili výjimečně, občas přijela rodinka na procházku, takže úrazů bylo minimálně,“ popisuje záchranář s tím, že za normálních okolností už touto dobou do hor najíždí houfy cyklistů nebo horolezců na východě území.

Svůj díl na malé návštěvnosti podle všeho nesla i svého času uzavřená parkoviště. „V období nejsilnějších opatření byla v okolí Božího Daru veškerá parkoviště uzavřená, což znemožnilo i samotný příjezd do hor, protože stání mimo parkoviště je tu zakázané“ shrnuje.

Budova horské služby na Božím Daru

Letní sezona ovšem vypadá nadějně. Letošní prázdniny lide plánuje v tuzemsku, a často právě na horách. „Počítáme s tím, že počty návštěvníků na horách budou narůstat. Možná budeme muset v některých střediscích posílit služby,“ zmínil náčelník Antl.

„Nejvíc se nás asi týkají cyklistické trasy v okolí Klínovce a Božího Daru, ty jsou už teď o víkendech při hezkém počasí hojně navštěvované. Poptávka po ubytování na horách o prázdninách už je enormní,“ doplňuje Stanislav Kabeš.

Horští záchranáři proto připomínají základní pravidla, a to ohleduplnost a tísňovou linku 1210.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související