Horská služba v Krušných horách dodržuje mimořádná opatření

3. duben 2020

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru můžou lidé v posledních týdnech trávit volný čas jen doma, nebo v přírodě. Sportovci a turisti z měst v Ústeckém kraji proto vyjíždí třeba do Krušných hor. Na návštěvníky musí být v době nouzového stavu připravená i horská služba.

Na hory teď míří pěší výletníci a vyjeli už také cyklisté. „Zatím to jsou ale jen jednotlivci, není to taková ta davová turistika, která se dá očekávat možná až v čase budoucím,“ míní náčelník Horské služby v Krušných horách, Miroslav Račko.

Na severní straně Klínovce stále ještě leží sníh.

„Poslední dny nám zase přinesly trochu sněhu. Lidé se po horách pohybují, ale v menším množství, než před 14 dny. Jsou ale lokality, jako například Klínovec, kde jsou stále dobré zimní podmínky a lidé tam jsou ve velkém množství,“ potvrzuje také ústřední náčelník Horské služby České republiky Pavel Antl.

V nouzovém stavu to může být problém, horská služba se ale na to připravila.

„Tak, abychom v první řadě ochránili naše záchranáře – snažíme se mít ochranné pomůcky, což je v dnešní době dost složité, ale už se nám to i daří. Všechny výjezdy musíme koncipovat jako výjezd k potencionálně nakaženým. Kvůli tomu jsou naše výjezdy časově prodloužené,“ shrnuje Antl.

A jak mohou pomoct samotní návštěvníci hor? „Dodržováním státem daných pravidel – vycházet v minimálním počtu, s rouškami. A respektovat pravidla, která na horách platí – tedy pohybovat se především po značených cestách a nevystavovat se zbytečnému riziku,“ dodává Antl.

Stále také platí, že i na horách může v nouzi pomoct aplikace Záchranka.

Spustit audio

Související