Hnutí Greenpeace požaduje zastavení těžby dřeva nad Horním Jiřetínem, Ústecký kraj těžbu ale jen omezí

16. duben 2021 15:00

Zbourání kvůli těžbě uhlí se Horní Jiřetín na Mostecku ubránil. Teď se vedení tamní radnice obává o osud zalesněných svahů nad obcí. Soukromá firma na nich totiž těží dřevo.

Podle hnutí Greenpeace by se s těžbou mělo přestat. Rozhodnout o tom může Ústecký kraj, věcí se zabývá i Česká inspekce životního prostředí.

„Pro nás místní, kteří na ty lesy koukáme celý život, je to nesmírně smutný pohled, jak ty lesy po hektarech mizí. Ten pohled se mění z měsíce na měsíc,“ konstatuje starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt ze Strany Zelených.

Podle ochránců přírody jde navíc o území vzácné výskytem hmyzu i rostlin.

„Jsou to původní listnaté lesy. Takových lokalit najdeme v České republice minimální množství. Tyto bučiny jsou součástí Natury 2000 – nejcennější evropské přírody,“ říká Nikol Krejčová z Greenpeace.

Greenpeace žádá okamžitý zákaz těžby dřeva

Hnutí Greenpeace proto dalo podnět na Ústecký kraj, Českou inspekci životního prostředí a Ministerstvo životního prostředí s požadavkem na vydání okamžitého zákazu kácení.

Ústecký kraj určuje, kde a kolik dřeva se na území kraje vytěží. Jedná přitom s firmou, která těžbu dřeva nad Horním Jiřetínem na pronajatých pozemcích provádí. Výsledkem by měla být smlouva, která kácení dřeva úplně nezakáže, ale omezí.

„V letošním roce vydal krajský úřad rozhodnutí, kterým tu těžbu o jednu třetinu omezil. Ústecký kraj je připraven, kdyby náhodou nějaká ta jednání ztroskotala, dát tam návrh na vyhlášení chráněné krajinné oblasti,“ doplňuje mluvčí krajského úřadu Martin Volf.

Omezení kácení ale nestačí – na tom se shodují jak zástupci hnutí Greenpeace, tak vedení Horního Jiřetína.

Lesní hospodářský plán jsme nenaplnili, brání se těžaři

Pozemky s těžbou dřeva vlastní společnost IH Farm. Ta je ale pronajímá společnosti Fine Dream, která na nich hospodaří. Podle vedoucího lesní divize společnosti Jiřího Hoštičky provedená těžba dřeva ani nenaplnila platný lesní hospodářský plán, daný Ústeckým krajem v této lokalitě.

„Lesní hospodářský plán stanovuje, kolik se smí maximálně vykácet, a my jsme ten objem nenaplnili. Mohli bychom kácet i víc, ale nekáceli jsme. Veškeré těžby projednáváme s krajským úřadem a on se nám vyjádří. Například tady ne, tady ano a tady trochu jinak,“ shrnuje Hoštička.

Česká inspekce životního prostředí podle mluvčí Radky Nastoupilové kácení stromů u Horního Jiřetína šetří. Na ministerstvo životního prostředí zatím podnět ekologů nedorazil.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související