Policie vyšetřuje nelegální těžbu dřeva v Ralsku na Českolipsku

21. srpen 2013
Krimi příběhy

Policie vyšetřuje údajnou nelegální těžbu dřeva v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku. Liberecký kraj, kterému pozemky patří, podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Tvrdí, že někdo kácel bez povolení. K tomu se přiznala firma Slaten, která na místě pracuje. Její majitel ale popírá, že by šlo o krádež a že by měl ze dřeva jakýkoli zisk.

V místech, kde mělo dojít k nelegální těžbě dřeva soukromá firma likviduje ruiny po sovětské armádě. Na místě jsou haldy rozdrcené stavební sutě a do snopů svázané náletové dřeviny. Radní pro dopravu Vladimír Mastník ze Starostů pro Liberecký kraj, do jehož resortu prostor Ralska spadá, se k tomu jestli je za vytěžením dřeva firma Slaten nechtěl vyjadřovat.

„To nechci komentovat. My víme, že tam firma Slaten má povolené bourání. Ale ten les zkrátka, na ten povolení neměl - pan Vladimír Grösser,“ říká Mastník.

Podle starosty Ralska Miroslava Králíka z ČSSD je za pokácením dřevin snaha dostat se k ruinám, které firma Slaten likviduje.

„Majitelem těchto budov je firma Slaten. Majitelem pozemku, na kterém budovy jsou, je Liberecký kraj. Aby se pan Grösser dostal ke svým budovám, musel se toho chabaždí zbavit. Myslím si ale, že udělal zásadní chybu, že se nezeptal majitele pozemku, jestli ho může vyčistit. Tady se nejednalo o les. Byl to náhodně vyrostlý porost na pozemku, o který nikdo nepečoval,“ konstatuje Miroslav Králík.

Majitel firmy Slaten Vladimír Grösser připouští, že při likvidaci starých budov došlo k odstranění náletových dřevin, které bránily vjezdu demoliční techniky. Ani se netají záměrem provozovat po sanaci území v místě pískovnu.

„S Libereckým krajem vedeme dlouhodobé rozhovory na téma odprodeje. Již dvakrát majetková komise Libereckého kraje doporučila radě tyto pozemky prodat. Již jednou se tak stalo, následně tento proces probíhá v podstatě podruhé. Musím sebekriticky přiznat i to, že pod dojmem probíhajících prací jsem možná dal pokyn a překročil jsem tím kompetence, kdy jsme doopravdy zasáhli do náletů dřevin na zpevněných plochách, nádvořích a ostatních plochách v majetku Libereckého kraje,“ vysvětluje Vladimír Grösser.

Přestože je trestní oznámení podáno na neznámého pachatele, je majitel firmy připravený veškerou činnost i účty doložit.

„Je potřeba se vymezit proti tvrzení, co se týká výtěžnosti a finančních prostředků z těžby dřeva pro tuto chvíli, protože všechno ostatní bude dokazováním, kdy dokumenty pro to máme veškeré připraveny. Náklady spojené s odstraňováním těchto náletů několikrát převýšily možný profit z dřevní hmoty, který rozhodně nešel za naší společností,“ uzavírá Vladimír Grösser.

Škoda způsobená údajnou nelegální těžbou je předběžně odhadnutá na 300 tisíc korun.

Spustit audio