Hlubinná těžba lithia na Cínovci v Krušných horách by mohla začít zhruba za dva roky

5. květen 2021 12:56

Zhruba za dva roky by mohla na Cínovci v Krušných horách začít hlubinná těžba lithia. Vyplývá to z dokumentace pro zjišťování vlivu těžby na životní prostředí. Firma Geomet teď předala poklady pro takzvané zjišťovací řízení procesu EIA ministerstvu životního prostředí. Ročně plánuje vytěžit zhruba 1,8 milionu tun rudy. Lithium se používá například do baterií.

V ložiscích na Cínovci v Krušných horách jsou podle dokumentace čtyři procenta světových zásob tohoto kovu. Sloužit by mohlo například pro výrobu baterií pro elektromobily.

„Evropa chce v rámci tzv. Zelené dohody o ochraně klimatu ekologizovat celé hospodářství, včetně dopravy. Automobilky tak přecházejí na výrobu elektromobilů, k čemuž bude potřeba hodně lithia. Podle odhadu odborníků stoupne poptávka po něm do roku 2030 více než desetinásobně. Lithium z Cínovce by se tam mohlo uplatnit právě v bateriích pro elektromobily, nebo v bateriích pro ukládání elektřiny, vyrobené z obnovitelných zdrojů,“ vysvětlil Roman Gazdík ze skupiny ČEZ, pod kterou těžařská firma Geomet patří.

Studie proveditelnosti by měla být hotová do dvou let

Podle současné dokumentace plánují těžaři dobývat lithium po dobu 20 let. Za tu dobu chtějí vytěžit 38 milionů tun rudy, která vedle lithia obsahuje ještě wolfram a cín.

Jestli na Cínovci začnou horníci skutečně těžit, záleží na závěrech studie proveditelnosti, která má být podle Romana Gazdíka hotová do dvou let.

„Paralelně pracujeme na finální ekonomické a technologické studii proveditelnosti, která přinese odpovědi na všechny důležité otázky – v zásadě na to, jak otevřít důl, jak těžit a jak pak z vytěženého materiálu získat lithium, včetně nákladů na veškeré tyto procesy,“ doplnil Gazdík.

Vedle vlastního dolu má podle dokumentace vzniknout na Cínovci i linka na drcení rudy.

Lithium obsahuje i výsypka bývalého dolu

Kromě Geometu chce lithium v oblasti získávat i společnost Cínovecká deponie. Ta chce přetěžit povrchovou výsypku bývalého dolu. Získat by mohla až 1 500 tun čistého lithia. Zatím ale chybí další zpracovatelský průmysl.

„My máme v zásadě všechna povolení, abychom mohli těžbu zahájit. Jejímu zahájení ale brání to, že v naší zemi vlastně neexistuje zpracovatelský řetězec. Pokud to řeknu laicky – kdybychom to vytěžili, tak to není komu prodat,“ shrnul zástupce společnosti Cínovecká deponie Martin Frýdl.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související