Hlavní faktory ovlivňující činnost ledvin? Věk, nemoci, nadváha a pitný režim

11. března 2021 byl Světový den ledvin. Jak fungují ledviny a jaká onemocnění nás mohou v průběhu života potkat? Nejen o tom jsme si povídali s MUDr. Jiřím Vlasákem z dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Sokolově.

Věk člověka je prvním z rizikových faktorů, které mají velký vliv na funkci ledvin. „Zhoršená funkce ledvin nastupuje už od přibližně 30. roku,“ předesílá nefrolog.

Dodává, že každý rok nám ubyde přibližně jedno procento funkčnosti ledvin. „Ledviny jsou stavěné na to, že se dožijeme 70, maximálně 80 let. Pokud se chceme dožít více let, musíme počítat s tím, že ve 110 budeme všichni na dialýze.“

Mezi další faktory se řadí dlouhodobé nemoci, jako je diabetes a hypertenze. V době pandemie se ukázalo, že dalším velmi rizikovým faktorem je obezita. U těchto rizikových skupin dochází k selhání ledvin statisticky dříve než u zdravého jedince.

Ledviny jako takové nebolí, může bolet jejich obal v případě, kdy ledviny otečou – například při akutním zánětu ledvin, nebo ledvinové kolice. Onemocnění jako takové ale poznáme pouze z odběru krve a moči.

Náchylnější na onemocnění ledvin jsou především rizikové skupiny pacientů, kteří mají například diabetes nebo lidé s nadváhou. „Pokud patříte do rizikové skupiny, měli byste se nechat vyšetřit pravidelně,“ připomíná MUDr. Jiří Vlasák z dialyzačního střediska.

Důležitý je také pitný režim. Podle nefrologa může mladý a zdravý člověk vypít „kolik chce“, také ale vydrží nějakou míru dehydratace. U lidí, kteří mají selhání ledvin, ale prozatím nechodí na dialýzu, je ale velmi důležité dodržovat jasně stanovený pitný režim.

U pacientů, kteří již na dialýzu dochází, je daná redukce tekutin, protože u nich velmi často dochází k vyměšování pouze tekutin, nikoliv moči samotné – toxiny se čistí na dialýze.

autoři: Milan Král , Kateřina Klabzubová
Spustit audio