Historická budova spořitelny v Postoloprtech začíná nový život. Sídlí v ní pošta a bydlí lidé

10. červen 2021 10:33

Historická spořitelna už zase zdobí náměstí v Postoloprtech na Lounsku. Vybydlený dům ale město muselo nejdřív koupit od soukromého majitele, který se k němu dostal v devadesátých letech. Pak už se za dohledu architekta a stavebního dozoru rozjely opravy za 16 milionu korun, které skončily po roce a čtvrt.

„Je to dům, který nám minulost zanechala v Postoloprtech jako takovou dominantu centra,“ stříhá právě pásku před vchodem do opravené spořitelny starosta města Zdeněk Pištora z Trikolory.

V přízemí teď sídlí pošta, v patrech jsou čtyři slunné byty. Návrh proměny domu je dílem architekta a projektanta ze Žatce, Břetislava Sedláčka.

Opravená spořitelna na náměstí v Postoloprtech

„Je to významné město na té spojce Žatec – Louny, které bylo dlouho přehlížené. A tady ta rada je nějakým způsobem osvícená, takže mají tendenci dát to krásné náměstí dohromady,“ shrnul Sedláček.

Pruhy složené z černo-bílých geometrických tvarů teď zdobí schodiště k bytům. I ty se vrátily ke svému prvorepublikovému vzhledu, ale v moderním pojetí.

„Pamatuji si lidi, kteří tu bydleli – třeba paní učitelku Maršíkovou, která učila prvňáčky. Ta kdyby to tu dnes viděla… Úplně z toho mám husí kůži. Prostě se ten dům opět dočkal toho, že tady zase budou normální nájemníci, spokojení lidé,“ obdivuje vnitřek rekonstruovaného domu kronikářka města Stanislava Mrázová.

Byty město nabízí do pronájmu – stejně jako v době výstavby v roce 1900 by mělo být třeba pro učitele, lékaře nebo lékárníky.

Spustit audio

Související