Knihovny v Lounech a Postoloprtech zavedly bezplatné rozvozy knížek přímo ke čtenářům

15. leden 2021 09:06

Knihovny se i během covidových omezení snaží najít cestu ke čtenářům. Třeba ta postoloprtská nabízí půjčování zdarma a rozvoz knih. Knížky, časopisy, cédéčka nebo stolní hry rozváží také lounská knihovna, která navíc provozuje on-line vysílání a speciální telefonní linku.

„Horká linka Městské knihovny Louny, u telefonu Langrová. Dobrý den.“ Tohle uslyší každý, kdo vytočí „Horkou linku pro lidi“ lounské knihovny.

„Horká linka dokáže téměř všechno – povzbudit, objednat, pohovořit si o současné situaci. Hlavně ale šířit dobrou náladu, a když nemohou čtenáři za knihami, tak knihy mohou za čtenáři,“ shrnuje význam nové služby Marcela Langrová. V současnosti pracuje z domova – s lidmi si alespoň po telefonu popovídá a jejich objednávky předá do knihovny, kde knihovnici Johaně Proškové právě přišel nový e-mail.

V lounské knihovně připravují knihy na rozvoz čtenářům

„Mám tady čtenářku, která si nechá CD a audioknihy vybrat od nás. Napsala mi sem své oblíbené autory, a že by chtěla tak sedm, osm knížek a dvě nebo tři cédéčka. Až bude objednávka hotová, domluvíme se s ní na čase.“

Balíčky rozváží Vojtěch Petržilka, jinak knihovník hudebního oddělení. „Lidé jsou nadšení – objednávky se vyřizují do 24 hodin a dvakrát v týdnu se s tím jezdí – jednou po Lounech a jednou po širším okolí, po vesnicích,“ vysvětluje.

Stejným způsobem se přečtené knihy dostanou zpět do knihovny. „Pak to uložíme na pár dnů do karantény, než se to opět zpracuje a pošle do oběhu. Celá ta služba je pro registrované čtenáře zdarma,“ doplňuje Petržilka.

V Postoloprtech vozí knihy ke čtenářům denně

V sousedních Postoloprtech čtenářům odpustili roční registrační poplatek a nabídli bezplatnou meziknihovní výpůjční službu. Také tady zavedli rozvoz knih.

„Máme tak čtyři závozy denně. Počet knih je různý – od jedné do deseti. Jsou čtenáři, kteří čtou hodně, zvlášť teď, kdy se nikam prakticky nemůže,“ shrnuje vedoucí kulturního zařízení Pavel Panenka, který lidem ke dveřím po Postoloprtech a okolí knížky rozváží. Navíc teď připravuje seriál videí o historii města.

Spustit audio

Související