Hasičské sirény by v noci v Duchcově houkat nemusely. Obyvatele sídliště pronikavý zvuk obtěžuje

8. březen 2023 13:04

Noční houkání sirény svolávající hasiče by v Duchcově na Teplicku mohlo utichnout. Pokud se na tom shodnout zastupitelé města a domluví se s vedením krajských hasičů. Pronikavý zvuk ruší některé obyvatele z domů v okolí sirény.

„Rotační siréna slouží primárně k tomu, když dojde k nějaké mimořádné události, aby varovala obyvatelstvo. U nás se ale také využívá k tomu, že se jí svolávají dobrovolní hasiči,“ vysvětluje Zdeněk Burda – zastupitel města za Koalici pro Duchcov a také předseda bytového družstva, které má paneláky u zámecké zahrady.

Siréna je na střeše jednoho sedmipatrového panelového domu. „V dnešní době, kdy už jsou i jiné technologie, je přece úplně zbytečné, aby třeba ve dvě hodiny ráno začala siréna houkat na celé sídliště – mladé rodiny s dětmi si pak stěžují, že jejich děti potom brečí celou noc,“ vysvětluje Burda.

Podle něj by hasiči pro svolávání k výjezdu mohli využívat jiné technologie, které už jsou k dispozici. Třeba hlasové zprávy na mobilní telefony, které vyžadují potvrzení o přijetí.

„My teď momentálně nemáme jiný způsob svolávání,“ obhajuje noční houkání sirény profesionální hasič Karel Nový, který zároveň patří do jednotky duchcovských dobrovolných hasičů. „Dá se to také dělat přes telefon, ale my ten systém nemáme – to by se muselo změnit,“ dodává.

Sirénu by mohli hasiči na žádost města vyřadit

O změně vyhlašování poplachu pro dobrovolné hasiče rozhodují zástupci města. Na jejich žádost pak krajské ředitelství hasičského záchranného sboru může sirénu ze systému vyřadit.

„Je potřeba podat žádost na naše operační středisko, abychom tam tu sirénu vypnuli a ten poplach vyhlašovali jinou cestou, to je možné. Některé obce to mají,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

„Mně osobně se líbí siréna. Vždycky byla a všichni to slyší,“ podotýká starosta Duchcova – Zbyněk Šimbera z ČSSD a vysvětluje: „Proto se chci poradit s profesionály. Pokud mi oni na kraji řeknou, že se to ruší, že už to není moderní, a že se svolají třeba jen telefony, klidně ji zruším.“

O výsledku jednání s krajskými hasiči bude starosta města zastupitele informovat na dubnové schůzi, pak rozhodnou o dalším postupu.

Spustit audio

Související