Bílinští dobrovolní hasiči budou mít novou zbrojnici na okraji sídliště Za Chlumem

18. leden 2023 12:41

30 let jsou dobrovolní hasiči v Bílině na Teplicku bez vlastního zázemí. Záchranářskou techniku garážují na provizorních místech, školení a tréninky absolvují venku. Do roka se to ale má změnit. Stavební firma v těchto dnech na okraji Bíliny dokončuje základy nové hasičské zbrojnice za celkem 34 miliony korun.

„Říká se tomu hovorově putzmeister, je to vlastně pojízdná pumpa na beton,“ vysvětluje velitel jednotky dobrovolných hasičů v Bílině Miroslav Doležal, zatím co přihlíží manipulaci velkého bílého stavebního stroje. Obsluha ho právě kotví u vyhloubených základů budoucí hasičské zbrojnice.

„Objekt bude mít tři garážová stání z levé strany, na pravé straně bude dvoupodlažní budova,“ popisuje Doležal.

V přízemí se usídlí velitel, výjezdová šatna nebo technické dílny, v patře bude školící místnost a klubovna pro děti a mládež, v obou podlažích bude také sociální zařízení.

Novou zbrojnici by měli mít dobrovolní hasiči z Bíliny do roka

Podle plánu má být stavba v sousedství základní školy Za Chlumem hotová za rok. Dosud jednotka dobrovolných hasičů střídala provizorní prostory – aktuálně sídlí v areálu bílinských dolů.

„Máme tam pouze uskladněnou techniku a máme tak udělanou šatnu, abychom se mohli převlékat na výjezdy. Mládež teď nemá žádné prostory, kde by se mohli scházet. Jen přes zimu tady máme vyjednaný pronájem tělocvičny,“ shrnuje velitel bílinských dobrovolných hasičů Miroslav Doležal.

Místo pro novou zbrojnici město podle starostky Zuzany Schwarz Bařtipánové z hnutí ANO, vybíralo s ohledem na dojezdovou vzdálenost.

„Areál základní školy Za Chlumem se nám jevil jako nejvhodnější – je v dobré části města, kde je dobrá dojezdová vzdálenost ze všech částí města i okolních obcí, ze kterých dobrovolní hasiči jsou. Velkou výhodou toho umístění je i blízkost školního hřiště,“ vysvětluje Schwarz Bařtipánová.

K bílinským hasičům, jejichž výjezdová jednotka má 17 členů včetně jedné ženy, patří také 30 dětí.

Spustit audio

Související