Hasiči v Ústeckém kraji mapují místa v tělocvičnách pro ubytování lidí z Ukrajiny

15. březen 2022 12:30

Hasiči v Ústeckém kraji začali s mapováním volných míst v tělocvičnách pro ubytování lidí z Ukrajiny. Kvůli nejasnostem s platbami za ubytování uprchlíků totiž někteří provozovatelé penzionů a hotelů vzali zpátky nabídky ubytování. Aktuálně tak mají hasiči ubytování uprchlíků v regionu volných zhruba 200 lůžek.

„Nezbývá nám nic jiného, než začít připravovat nouzové ubytování v tělocvičnách – tak, aby tam fungovala i sociální zařízení,“ vysvětlil po jednání krajského krizového štábu ředitel krajských hasičů Roman Vyskočil.

Prvním místem pro ubytování uprchlíků by mohla být tělocvična u ústeckých univerzitních kolejí. „V současné době mapujeme a připravujeme tělocvičnu ústecké univerzity na Klíši – zjišťujeme kapacitu toho ubytování a to, co by tam bylo nutné nastěhovat,“ přiblížil Vyskočil.

Pomoci by mohla smlouva s hoteliéry. Čeká se ale na výši kompenzace za ubytování uprchlíků

Snížení počtu nabídnutých míst pro ubytování souvisí podle ředitele hasičů Vyskočila s nejasnou výší plateb za ubytování uprchlíků.

„Ti soukromí ubytovatelé v penzionech a hotelích čekají, jaká bude kompenzace za to ubytování na osobu. Je potřeba to mít stanovené a říct, na úrovni kraje nebo obce, kdo to doplatí. Dokud ta částka není stanovená, není možné tu dohodu uzavřít – samozřejmě to musí akceptovat obě dvě strany,“ dodává Vyskočil.

Vedle nedostatku ubytovacích kapacit je problém i kapacitou personální. V regionu není podle hejtmana Jana Schillera dostatek lidí pro zřízení dalšího asistenčního místě pro uprchlíky v Mostě.

„Největší problém není technický, ale personální. Kdybychom to rozšířili do Mostu, tak nemáme možnost to personálně obsadit tak, jako v Ústí,“ vysvětlil Schiller.

Ani v Ústí nad Labem ale není dostatek například dobrovolníků a hejtmanství jim tak chce za jejich služby platit.

Budeme s těmi dobrovolníky uzavírat dohody, aby to měli nějakým způsobem placené. Táhnou už to dlouho a nemohou to dělat jen tak, že chtějí. Měli by to mít nějakým stylem honorované, abychom získali i další dobrovolníky,“ dodal hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Zájemci o výpomoc v asistenčním centru se můžou hlásit přímo ústeckému Dobrovolnickému centru.

Do 15. března prošlo ústeckým asistenčním místem pro lidi z Ukrajiny víc než 5 100 lidí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související