Hamletova kachna

Suroviny: 1 kachna (3kg), půl kávové lžičky mořské soli, půl kávové lžičky mletého pepře, 5 jablek (oloupané, bez jader, nakrájené na měsíčky), 50g sušených švestek.

Postup: Kachnu osušíme, zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Naplníme ji jablky a švestkami. Otvor uzavřeme jehlami, můžeme i zašít. Na pekáč dáme rošt a na něj kachnu hřbetem nahoru. Do pekáče nalijeme asi litr vody. Pečeme až 4 hodiny v troubě při 130 stupních. Potom kachnu otočíme a pečeme další 2 hodiny. Podáváme s červeným zelím a vařenými brambory.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.