Halušky s brynzou
Je na vás, jestli zvolíte variantu z brambor nebo z prášku...
Ingredience
- 6-7 brambor, ideálně typ C – moučné
- asi 1,5 hrnku polohrubé mouky
- nebo sáček halušek v prášku
- sůl
- 200 g brynzy
- 200 g dobré slaniny
- případně 2-3 lžíce kysané smetany
Postup:
- Slaninu nakrájíme na kostičky a vypečeme, brynzu pak rozmícháme přímo do horkých halušek nebo ji předem rozmícháme s kysanou smetanou a touto zálivkou pak halušky na talíři přelijeme.
- Brambory oloupeme a na mrkvovém struhadle nastrouháme, lehce vymačkáme vodu, osolíme a postupně přidáváme mouku. Těsto by mělo být řidší a lehce lepit.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a přes síto s velkými oky (haluškovač) protlačujeme halušky do vroucí vody. Jakmile vyplavou, jsou hotové, vylovíme je a pokračujeme další dávkou – vaříme postupně. Slovenky někdy vaří halušky tzv. „na denko“, to znamená, že nožem odkrajují malé kousky těsta z prkénka rovnou do vroucí vody.
- Pokud použijeme halušky v prášku, postupujeme podle návodu.
- Na talíři pak halušky už doplněné o brynzu ještě doladíme rozpečenou slaninou.
Související
-
Halušky s nivou a slaninou
Brynza nebývá běžně k dostání a navíc vás od přípravy tohoto kdysi pokrmu chudých odradí i její cena…
-
Halušky s brokolicí na smetaně
Suroviny: Halušky v prášku, 10 dkg salámu junior, 250 ml smetany, brokolice, 4 cibule, fazole v nálevu, 2 lžíce oleje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka