Halušky s brynzou
Je na vás, jestli zvolíte variantu z brambor nebo z prášku...
Ingredience
- 6-7 brambor, ideálně typ C – moučné
- asi 1,5 hrnku polohrubé mouky
- nebo sáček halušek v prášku
- sůl
- 200 g brynzy
- 200 g dobré slaniny
- případně 2-3 lžíce kysané smetany
Postup:
- Slaninu nakrájíme na kostičky a vypečeme, brynzu pak rozmícháme přímo do horkých halušek nebo ji předem rozmícháme s kysanou smetanou a touto zálivkou pak halušky na talíři přelijeme.
- Brambory oloupeme a na mrkvovém struhadle nastrouháme, lehce vymačkáme vodu, osolíme a postupně přidáváme mouku. Těsto by mělo být řidší a lehce lepit.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a přes síto s velkými oky (haluškovač) protlačujeme halušky do vroucí vody. Jakmile vyplavou, jsou hotové, vylovíme je a pokračujeme další dávkou – vaříme postupně. Slovenky někdy vaří halušky tzv. „na denko“, to znamená, že nožem odkrajují malé kousky těsta z prkénka rovnou do vroucí vody.
- Pokud použijeme halušky v prášku, postupujeme podle návodu.
- Na talíři pak halušky už doplněné o brynzu ještě doladíme rozpečenou slaninou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.