Hadí lázně v Teplicích chátrají. Jejich budoucnost je stále nejistá

1. únor 2019 20:11

Opadaná omítka, rozpadlé části říms, díra ve střeše – tak vidí památkově chráněný objekt Hadích lázní v Teplicích kolemjdoucí. Budova chátrá a podle majitele Jaroslava Třešňáka také proto, že se už skoro deset let nemůže s památkáři dohodnout na způsobu rekonstrukce. Dělníci začali objekt Hadích lázních zajišťovat proti dalšímu chátrání. Práce byli zkontrolovat úředníci ze stavebního úřadu i památkáři.

„Tam byla díra, kterou nebylo vidět, a tamtudy dovnitř zatékalo. Dřevomorka napadla celý krov,“ popisuje majitel Jaroslav Třešňák díru ve střeše.

„Dřevomorka se opravuje tak, že se sundá celý krov, a když nevím, co budu stavět, tak bych udělal nový krov, který pak budu přestavovat znova. Vyhozený peníze… Omlouvám se, ale jako jednatel musím taky chránit peníze společnosti,“ vysvětluje Jaroslav Třešňák.

Za stavební úřad vydá stanovisko Jiří Štábl, náměstek primátora Teplic. „Dneska jsme na místě viděli, že tam byli přítomni dělníci a byla tam jakási dřevěná podpěra,“ konstatuje Jiří Štábl.

Architekt Petr Sedláček nad fotodokumentací

„Měli jsme možnost dostat se i dovnitř do objektu, tam samozřejmě byla nějaká zjištění, která nebyla viditelná zvenku, to budou odborníci ještě vyhodnocovat. Na základě toho bude potom moci stavení úřad vydat rozhodnutí na konkrétní zabezpečení toho objektu. Odborné posudky bychom měli obdržet do 15. února,“ doplňuje Jiří Štábl.

Hadí lázně ale trápí i spodní voda - konkrétně léčivý pramen. Minerální soli se totiž vsakují do zdí, které poškozují. „Vidíme to tady na patách těch sloupů. Do výše, kam ta voda vystoupá, tak vlastně vidíme povlaky bělavých solí na povrchu, vidíme, jak se ta konstrukce postupně rozpadá,“ popisuje problém Jan Zatloukal ze Stavební fakulty ČVUT, který řídí zabezpečovací práce.

„Je potřeba tam vybudovat efektivní, pokud možno několikavrstvý izolační systém, což ale znamená, že do úrovně té základové spáry se ty konstrukce musejí odstranit a nahradit novými. Jenže památkáři nikdy nesouhlasí s odstraňováním konstrukcí,“ nabízí Jan Zatloukal řešení.

Jaroslav Třešňák chce ve střední části přistavět patro, budovu zrekonstruovat a používat jako ambulantní léčebnu pro děti. Skoro deset let ale památkáři odmítají různé návrhy jeho architekta. Neshodnou se na přístavbě a případném nadzvednutí budovy.

„V tuhle chvíli je nutné začít tím, že se musí přesně lokalizovat, jak a do jaké úrovně je to zdivo zasolené. Což zatím nikdy nebylo stanoveno. Potom bychom mohli říct, co je možné nebo není, a zkusit najít řešení,“ říká k tomu ředitel ústecké pobočky Národního památkového ústavu Petr Hrubý.

Dokud se památkáři s majitelem nedohodnou, budou Hadí lázně dál chátrat.

Spustit audio

Související