Guláš z dvojího masa se zelím

Se zelím kyselým, aby bylo jasno… a navíc i se smetanou, takže nic pro ty, kteří hubnou, ledaže by vynechali přílohu…

Suroviny:
250 g uzeného masa
250 g vepřového plecka
600 g kysaného zelí
50 g dobré slaniny
1 cibule
1 kelímek kysané smetany
3 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
sladká mletá paprika, případně špetka pálivé
případně i pepř
sůl

Postup:

1. Nakrájenou slaninu rozpečeme na lžíci sádla, přidáme a zpěníme nakrájenou cibuli a nakonec zaprášíme paprikou.

2. Do hrnce dáme kysané zelí, přilijeme vodu a přidáme na kostky nakrájené obojí maso. Přimícháme ještě rozpečenou slaninu s cibulí a paprikou a pod pokličkou dusíme, až je maso měkké.

3. Mezitím ze 2 lžic sádla a 2 lžic hladké mouky uděláme do růžova jíšku, za stálého míchání ji zalijeme trochou vody a provaříme.

4. Rozvařenou jíšku přimícháme k zelí s měkkým masem, přidáme dohladka rozmíchanou kysanou smetanu, necháme přejít var a podle chuti dosolíme, dopepříme.

5. Podáváme s chlebem nebo s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť vám přeje Ema Zirhutová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.