Guláš AJVAR
Ajvar zná balkánská kuchyně, je to obvykle směs pečených paprik, lilku, česneku a chilli v různém stupni pálivosti.
Ingredience
- 400-500 g hovězího masa, ideálně kližka
- 3 lžíce sádla
- 2 cibule
- 4-5 lžic ajvaru
- sůl
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky a cibuli nadrobno.
- Na rozehřátém sádle necháme zprůsvitnět cibuli, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání opečeme ze všech stran, opékáme, až se odpaří tekutina, kterou maso pustilo.
- Přidáme ajvar, osolíme, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme, až je maso měkké.
Související
-
Vepřový guláš s houbami
Podávejte podle libosti s bramborami, s knedlíkem, s rýží, s těstovinami – vždycky si pochutnáte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.