Guláš AJVAR

Ajvar zná balkánská kuchyně, je to obvykle směs pečených paprik, lilku, česneku a chilli v různém stupni pálivosti.

Ingredience
  • 400-500 g hovězího masa, ideálně kližka
  • 3 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 4-5 lžic ajvaru
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky a cibuli nadrobno.
  2. Na rozehřátém sádle necháme zprůsvitnět cibuli, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání opečeme ze všech stran, opékáme, až se odpaří tekutina, kterou maso pustilo.
  3. Přidáme ajvar, osolíme, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme, až je maso měkké.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.