Gratinované těstoviny
Nemusí to být vždycky špagety s kečupem...
Ingredience
- 250 g těstovin – raději drobnější tvary
- 200 g šunky
- 100 g strouhaného sýra (eidam nebo pikantnější gouda, čedar nebo niva...)
- sůl
- tuk do zapékací mísy
- na bešamel: 3 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 200 ml šlehačky a 300 ml vody, sůl, muškátový oříšek
Postup:
- V osolené vodě uvaříme těstoviny (opravdu al dente) a zatím co se vaří, připravíme bešamel.
- Na másle osmahneme mouku a za stálého míchání přiléváme směs šlehačky a vody, okořeníme špetkou strouhaného muškátového oříšku, stále mícháme a provaříme do hladka.
- Do hotového vmícháme nakrájenou šunku.
- Do vymazané zapékací mísy dáme těstoviny, přelijeme bešamelem se šunkou, posypeme strouhaným sýrem a dáme do vyhřáté trouby zapéci asi na půl hodiny.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.