Gazpacho – studená rajská polévka - Španělsko
Suroviny: Půl kg pěkných masitých rajčat, o něco méně bílých paprik, 1-2 polní okurky, 1 větší cibule, asi 4 stroužky česneku, 5-6 plátků toastového chleba, 200 ml sladké smetany na vaření, malá sklenka bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.
Postup: Kůrky z toastového chleba nakrájíme na kostičky a na oleji osmahneme. Střídku nadrobíme a provlhčíme smetanou. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme, zchladíme, sloupneme je a nakrájíme. Papriky zbavíme jadérek a nakrájíme, okurku oloupeme, nakrájíme, stejně tak cibuli a česnek. Krájíme nadrobno. Do vhodné nádoby dáme všechnu nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a rozmixujeme do hladka, přidáme namočený toastový chléb se smetanou, bílé víno, znovu mixujeme a dáme vychladit. Podáváme studené a s osmaženými kostičkami z toastové kůrky. Někde místo vína a smetany dávají vývar, ochucují octem a petrželkou.
DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka