Franz Werfel, spisovatel se středoevropským osudem

12. září 2014

Mezi zářijové oslavenci patří také další z významných osobností pražské německé kultury – spisovatel Franz Werfel, který se narodil 10. září 1890 v Praze.

Narodil se sice v zámožné ortodoxní židovské rodině, velký vliv na jeho duchovní život měla ale zároveň i jeho hluboce věřící křesťanská chůva.

Jako žák a student prý mladý Werfel nestál za mnoho, ale už krátce po maturitě se mu podařilo vydat expresionistické verše, které se dočkaly výborného přijetí.

V té době se pohyboval v kroužku pražských intelektuálů, mezi které patřili Otto Pick, Ernst Polack, František Langer a také Max Brod a Franz Kafka.

Po studiích v Hamburku a Lipsku, kde si našel práci v nakladatelství Kurta Wolffa. Podílel se především na editování děl expresionistických literátů.

Po 1. světové válce, kterou strávil na východní frontě v Haliči, přesídlil do Vídně. Tady se seznámil s vdovou po Gustavu Mahlerovi Almou Mahlerovou, která se kvůli němu rozvedla se svým tehdejším mužem, architektem Walterem Gropiem.

Po anšlusu Rakouska spolu emigrovali do USA. V té době se Werfel už živil výhradně literaturou. Mezi jeho nejznámější díla patří romány Sjezd abiturientů Čtyřicet dnů, nebo Píseň o Bernadettě. Americké emigrace si Franz Werfel moc neužil, zemřel v roce 1945 na srdeční infarkt.

Schriftsteller Franz Werfel, eine andere bedeutende Persönlichkeit der Prager deutschen Kultur –wurde am 10. September 1890 in Prag in einer gutsituierten rechtgläubigen jüdischen Familie geboren. Den starken Einfluss auf sein geistiges Leben hatte aber gleichzeitig seine christliche Kinderfrau. Als Schüler und Student sei er eine Niete, aber schon kurz nach dem Abitur gelang es ihm, expressionistische Gedichte auszugeben, die sehr gute Aufnahme fanden. Zu dieser Zeit bewegte er sich in dem Kreis Prager Intellektueller, unter die Otto Pick, Ernst Pollack, František Langer und auch Max Brod und Franz Kafka gehörten. Nach dem Studium in Hamburg und Leipzig, wo er als Lektor im Kurt-Wolff-Verlag arbeitete, beteiligte er sich an der Druckaufbereitung der Werke der expressionstischen Autoren. Nach dem 1. (ersten) Weltkrieg, den er an der Ostfront in Halic verbrachte, übersiedelte er nach Wien. Hier lernte er Alma Mahler, die Witwe Gustav Mahlers, kennen, und heiratete sie, nachdem sie sich wegen ihm von ihrem damaligen Ehemann, dem Architekten Walter Gropius, scheiden lassen hatte. Nach dem Anschluss Österreichs flüchteten sie zusammen in die USA. Zu dieser Zeit ernährte sich Werfel ausschließlich durch Literatur. Zu seinen bekanntesten Werken gehören Romane Der Abituriententag. Die Geschichte einer Jugendschuld, Die vierzig Tage des Musa Dagh, oder Das Lied von Bernadette. Franz Werfel erlebte in der amerikanischen Emigration nicht viel Freude, er starb im Jahre 1945 an einem Herzinfarkt.

Spustit audio