FOTOGALERIE: Zemědělci v Ústeckém kraji se připojili k protestům proti zemědělské politice EU

22. únor 2024 15:09

K protestům zemědělců proti zemědělské politice Evropské unie a Zelené dohodě se 22. února připojili také farmáři z Ústeckého kraje. Zhruba 100 českých a 60 německých zemědělců se setkalo na hraničním přechodu v Hoře svatého Šebestiána. Na necelou hodinu zablokovali dopravu ve směru do Německa.

„Nepočítal jsem s tím – nevěděl jsem, že to má být tady. Máme s klukama jeden den volno a jsme tu zaseklí jako rukojmí. Vím, že na to mají právo, ale jinak mě rozčilují,“ popisuje řidič Mirek, který uvízl v tříkilometrové koloně na hranicích s Německem. Po 12. hodině tam zaparkovali své traktory čeští i němečtí zemědělci.

Jedním z nich byl i Ondřej Dvořák ze Straškova. „My jsme upozornili na už neudržitelnou situaci v zemědělství. Jde nám hlavně o zjednodušení byrokracie, která neustále bobtná a komplikuje nám život nad únosnou míru. Také jedeme podpořit naše kolegy ze zemí V4,“ shrnul.

Farmář Sven Ullman z Lauterbachu dodává, že víc času než na poli ve svém traktoru tráví v kanceláři u počítače.

Ministr zemědělství stížnostem farmářů rozumí

S farmáři v jejich kritice přebujelé byrokracie souhlasí i český ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL a o úlevách chce jednat i na evropské úrovni.

„Panuje shoda – nejen s našimi agrárními organizacemi, ale i s těmi evropskými na tom, že celý sektor zemědělství je přebyrokratizován. Opravdu se to dostalo do neúnosné míry, kterou ani já nechápu a ani já ji neumím vysvětlit českým farmářům a zemědělcům,“ uvedl zemědělství Výborný.

Symbolické blokády hranic se zúčastnilo zhruba 100 zemědělských strojů z Česka a necelých 60 traktorů z Německa.

Spustit audio

Související