Focaccia s olivami

Můžete ji zakousnout i ke klasické české hutné polévce.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí nebo půl kostičky čerstvého
  • 300 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • trochu cukru – 2x na špičku nože (do kvásku)
  • černé olivy
  • rozmarýn čerstvý nebo sušený

Postup:

  1. Do vlažné vody zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Pokud použijeme sušené droždí, vsypeme ho rovnou do mouky.
  2. Do takto připravené vody postupně zamícháváme předem osolenou mouku a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple nakynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a rukama je roztáhneme na pečicí papír na plechu. Ruce si můžeme potřít olejem.
  4. Do placek vtlačíme na kolečka nakrájené černé olivy, lehce posypeme rozmarýnem, pokapeme olejem a v troubě předem vyhřáté na 220 stupňů upečeme.

Související

  • Kuřecí stehna na pivu s olivami

    České pivo s řeckými olivami na jednom talíři… Suroviny a postup: 4 kuřecí stehna, 150 g velkých nakládaných oliv, 2 dl světlého piva (10 stupňů), 1dl kuřecího v...

  • Brambory zapečené se sýrem a olivami

    Jednoduchá příprava a překvapivě dobrý výsledek.

  • Pomazánka s olivami

    Suroviny: 2 sýry Lučina nebo podobný typ, hrstku černých oliv, 1-2 lžíce másla, 2-3 stroužky česneku, sůl a směs provensálských bylinek.