Focaccia s olivami
Můžete ji zakousnout i ke klasické české hutné polévce.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí nebo půl kostičky čerstvého
- 300 ml vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- trochu cukru – 2x na špičku nože (do kvásku)
- černé olivy
- rozmarýn čerstvý nebo sušený
Postup:
- Do vlažné vody zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Pokud použijeme sušené droždí, vsypeme ho rovnou do mouky.
- Do takto připravené vody postupně zamícháváme předem osolenou mouku a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple nakynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a rukama je roztáhneme na pečicí papír na plechu. Ruce si můžeme potřít olejem.
- Do placek vtlačíme na kolečka nakrájené černé olivy, lehce posypeme rozmarýnem, pokapeme olejem a v troubě předem vyhřáté na 220 stupňů upečeme.
Související
-
Kuřecí stehna na pivu s olivami
České pivo s řeckými olivami na jednom talíři… Suroviny a postup: 4 kuřecí stehna, 150 g velkých nakládaných oliv, 2 dl světlého piva (10 stupňů), 1dl kuřecího v...
-
Pomazánka s olivami
Suroviny: 2 sýry Lučina nebo podobný typ, hrstku černých oliv, 1-2 lžíce másla, 2-3 stroužky česneku, sůl a směs provensálských bylinek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.