Fluden

Suroviny: Těsto: 600g hladké mouky, 250g rostlinného tuku, 4 vejce, malý sáček sušeného droždí, 1 lžíce cukru . Jablková náplň: 10 jablek, 50g sušených brusinek, půl sáčku skořicového cukru, 1 vanilkový cukr, 350g cukru. Maková náplň: 2 hrnky mletého máku, cukr dle chuti, citrónová kůra, mléko na spaření (cca 2dcl)1 vejce na potření.

Postup: Z mouky, změklého tuku, vajec, droždí a cukru vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly a dáme na 1 hod. odpočinout do ledničky.
Připravíme si náplně - na jablečnou smícháme nastrouhaná jablka s ostatními surovinami, na makovou dáme svařit mléko, vsypeme mletý mák, povaříme a osladíme.
Vyválíme postupně 4 placky o síle cca 3mm, propícháme je vidličkou a 3 upečeme v troubě na pečicím papíře (15min. na 170°C). Do hlubšího plechu dáme na dno pečicí papír, na něj postupně vrstvíme upečenou placku, jablečnou náplň, upečenou placku, makovou náplň, upečenou placku, jablečnou náplň. Poslední placka je syrová, dáme ji na jablečnou vrstvu, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme vše péct do trouby na 160°C cca 35-40min. Moučník necháme do druhého dne rozležet.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!