Flavio Seibt v Náhlově

10. prosinec 2011

Pravidelní posluchači Severočeského Atlasu si možná vzpomenou, že jsme se zhruba před měsícem vypravili do obce Náhlov na Českolipsku, kde před časem vzniklo Krajanské muzeum vystěhovalectví do Brazílie.

Právě z chudého Podještědí odcházela na přelomu 19. a 20. století řada lidí do Jižní Ameriky, kde se jim nabízela možnost lepší existence. Pokud se do muzea vydáte, může se vám stát to, co se přihodilo i redaktoru Davidu Hertlovi – ten tam totiž zastihl nejen jeho zakladatele Petra Polakoviče, ale také muže jménem Flavio Seibt. Byl to právě potomek původních obyvatel Podještědí, kteří před v minulém století odešli do Brazílie – a Brazilec Flavio tak v muzeu v Náhlově hledal své české kořeny. Ostatně, poslechněte si ho sami.

0:00
/
0:00
autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.