Filmové kalendárium: Vlasta

23. prosinec 2017
Filmové kalendárium

Tentokrát si připomene kořeny českého vlastenectví a ukážeme si, že v některých ohledech se muži ani ženy moc nemění. Je 23. prosince a svátek má Vlasta.

Vlasta v Dívčí válce podle kronikáře Kosmy, Jiráska ani Františka Ringo Čecha se s tím, jak se říká, moc nemazala. Její jméno patří mezi ta nejvlastenečtější, protože jeho základem je slovo "vlast".

Proto se ani nemůžeme divit, že nejvíc se tohle jméno dávalo za první republiky a v poválečných letech to bylo až je dvěma tisícům ročně, dnes bychom malé Vlastičky mohli spočítat na prstech.

U nás na severu najdeme nejvíc tVlast na Liberecku - skoro šest set, po pěti stovkách také na Ústecku a Teplicku.

Všem Vlastám přejeme k jejich svátku jen to nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.