Filmové kalendárium: Vít

15. červen 2017
Filmové kalendárium

Dnes budeme veselí a pak už se zamyslíme, čím jsou pyšné princezny přitažlivé a budeme vykládat královu vůli. Je 15. června, svátek má Vít, a to je muž stále veselý.

Vítkům jsme v první filmové ukázce popřáli s Jaroslavem Marvanem a můžeme si je přepočítat: V České republice máme necelých 18.000 Vítů a je to jméno od 70. let stabilně oblíbené - každý rok ho dostanou tři, čtyři stovky chlapců. Zdrobnělinu Vítek má v rodném listě dalších 1.600.

A v kterém filmu se vyskytuje asi jeden z nejznámějších Vítku? No v Pyšné princezně! Tu asi umíme všichni nazpaměť, protože v kinech poprvé běžela v roce 1952. Vítka tam hrál Gustav Heverle, který uměl tak plamenně hovořit, když starý král tomu zase tolik nedal.

Vítkům i Vítům přejeme k jejich svátku všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.