Feng-shui a zařizování kuchyně
Pentagram neboli pět prvků - vodu, dřevo, oheň, vzduch a zemi - využívá starobylé čínské učení feng-shui i při zařízování domu. Jaké zásady platí pro kuchyni?
„V kuchyni se vytváří oheň – tím, že tam vytváříte ten pokrm a proto je správné zařízení důležité.“ vysvětluje Dana Jirsáková. Je přitom důležité, aby byl oheň v kuchyni opravdu přítomný – proto je prý lepší plyn než elektrický sporák.
„Oheň je všechno, na čem pečeme nebo vaříme– sporák, toustovač, gril... Důležitý prvek je také voda – lednice, dřez, myčka nebo mrazák...“ vypočítává Dana Jirsáková.
Důležité je přitom podle ní i to, jak jsou jednotlivé věci v kuchyni rozmístěny. Voda by zkrátka neměla být vedle ohně – mělo by je oddělovat dřevo. Důležité je také to, kdo je v kuchyni nejčastěji a podle něj kuchyň postavit, aby se v ní cítil dobře. Na tom totiž závisí výsledek vaření.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka