Farmářka z paneláku a odchov prvních mláďat

19. květen 2014

U ústecké farmářky z paneláku Veroniky Daškové jsme byli naposledy, když si farmu poblíž sídliště Severní Terasa zakládala. Pořídila si několik ovcí, kozu a hlídacího psa. Teď se na farmě narodila první mláďata.

Novopečená "farmářka z paneláku" krmí kůzlata dudlíkem a také zkouší stříhat ovce. Někdy jí její dvě ruce nestačí – narodilo se jí totiž 6 kůzlat a 2 ovečky.

„Jednou to ale nebyla veselá záležitost – to jsem přišla a viděla jsem ovci, ležící na boku, které z rodidel koukalo mrtvé jehně. Jinak ale většinou přijdu a vidím, že se moje stádečko zase rozrostlo,“ říká Veronika Dašková.

Celkem má v současnosti na farmě 2 psy, 8 mláďat a 6 dospělých zvířat – 4 ovce, berana a kozu. Co bude dál, se uvidí. Plány má ale veliké – poslouchejte…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.