Farmáři z Ústeckého kraje žádají o náhrady za dobytek zabitý divokými šelmami, nejčastěji vlky

7. srpen 2018 09:06

Farmáři a zemědělci ze severu Čech žádají Ústecký kraj o náhrady za hospodářská zvířata zabitá dravci. Nejčastěji se jedná o vlky, škody ale farmářům způsobují také například vydry.

Za uplynulé roky, až do této chvíle, proplatil kraj na škodách víc než 100 tisíc korun. U řady případů od letošního jara ale ještě čekáme na vyčíslení,“ dodává mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.

„Letos došlo k několika útokům na Děčínsku, v souhrnu se bavíme asi o 16 zvířatech a 4 útocích, dodává Lukáš Žák,“ který vlky už několik let vlky v rámci Česko-Německého projektu monitoruje.

Agentura ochrany přírody a krajiny chystá pro farmáře několik seminářů, kde budou informováni, jaká je aktuální situace, jaké jsou možnosti zajištění toho stáda a možnosti získání dotací z operačního programu. Agentura také připravuje pro ministerstvo zemědělství návrh programu péče o vlka.

„Do konce roku by měl být hotov, s tím, že vlastně ten vlk u nás není až tak dlouhou dobu, takže bylo potřeba získat ty zkušenosti odjinud a nějak to naroubovat na tu situaci u nás. Chovatelé mohou získat na preventivní ochranu svých stád až 80 % nákladů,“ potvrzuje mluvčí agentury Karolína Šůlová.

Mezi nejúčinnější prevenci patří elektrický ohradník nebo pastevecký pes. Regionální pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny nabízejí jako rychlou pomoc zapůjčení elektrických ohradníků a pomohou farmářům také s přípravou projektů do Operačního programu Životního prostředí.

Spustit audio

Související