Na Litoměřicku se možná vyskytují vlci. Čeká se na výsledek genetických testů

19. duben 2018 11:55

Na Litoměřicku našli chovatelé začátkem dubna napadené, usmrcené a zraněné desítky ovcí a jehňat. Podle Správy Chráněné krajinné oblasti České středohoří je s vysokou pravděpodobností napadl vlk nebo vlci.

1. dubna našli pracovníci správy CHKO ve Lbíně na Litoměřicku desítky mrtvých ovcí. Ochránci přírody v Českém středohoří zatím výskyt vlků nezaznamenali a jejich podezření potvrdí nebo vyvrátí genetické testy – výsledky analýz ale potrvají týdny.

Už delší dobu jsou vlci v okolí Doks, na Šluknovsku, jednotlivá pozorování jsou pak v Krušných, Jizerských a Lužických horách.

Podle ředitele CHKO České středohoří Petra Kříže je pravděpodobné, že do středohoří přišli vlci z Německa – tam žije 13 smeček, které se rozmnožují – mláďata pak v jednom nebo dvou letech hledají nová území – tak mohli dorazit až na Litoměřicko.

Několik desítek ovcí na Litoměřicku pravděpodobně roztrhal vlk

Vlk

Ve Lbíně a Babinách na Litoměřicku pravděpodobně vlk napadl a zabil několik desítek ovcí a jehňat. Případ prověřuje Agentura ochrany přírody a krajiny.

Proti vlkům neexistuje pro chovatele hospodářských zvířat 100% ochrana – pomůžou ale ploty s elektrickými ohradníky, pastevečtí psi a zavírání ovcí, koz a dalších hospodářských zvířat na noc do salaší.

Farmáři také můžou do konce června (30. 6.) požádat stát o dotace na tato opatření, včetně výcviku psů. Vlk totiž patří mezi chráněné druhy a dotace mají zmírňovat případné škody jím způsobené a zároveň zabránit vybíjení vlků. Vztahuje se i na ochranu před rysy, medvědy a jestřáby.

Pokud chovateli zabije hospodářské zvíře vlk, nebo jiné chráněné zvíře, může dostat odškodnění od státu prostřednictvím krajů – za loňský rok přijal Ústecký kraj podle mluvčí Lucie Dosedělové pět žádostí z Děčínska na úhradu škod za celkem 21 tisíc korun.

Spustit audio

Související