Epidemie covid-19 v Česku opět zrychluje. V nemocnicích přibývají pacienti s těžkým průběhem nemoci

25. říjen 2021 14:14

V Česku se dál zvyšuje počet nových případů nákazy koronavirem. Kvůli tomu se v některých regionech opět plní nemocnice nakaženými. V Ústeckém kraji jsou pacienti v péči ústecké a teplické nemocnice.

„V tuto chvíli máme 45 nemocných, a protože jsme už přes víkend přestali zvládat ty nové pacienty, museli jsme využít nabídky pomoci od dalších nemocnic – první covidoví pacienti jsou tedy už také v Žatci a Kadani. V průběhu tohoto týdne budeme otevírat také další covidová lůžka – už prakticky ve všech okresech,“ popsal současnou situaci primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Jedná se podle něj o dvě skupiny pacientů – tou menší z nich jsou lidé ve vysokém věku, kteří mají více než 6 měsíců od očkování. Většinu tvoří lidé, kteří očkovaní nebyli.

Očkovaní mají v drtivé většině případů mírnější průběh onemocnění

„Senioři, kteří se nakazili, přestože byli očkovaní, jsou u nás tři. Všichni ostatní jsou mladší lidé, kteří vůbec nebyli očkovaní. U těch také to onemocnění bohužel může probíhat tím závažnějším způsobem, a mohou se proto dostat do nemocnice,“ doplňuje Dlouhý.

Neočkovaní pacienti, kteří se do ústecké nemocnice s koronavirem dostanou, trpí nejčastěji oboustranným zápalem plic, vysokými horečkami a dráždivým kašlem. „Méně často pak trpí zažívacími potížemi, jako je průjem, zvracení a dehydratace,“ dodává Dlouhý.

U očkovaných pacientů je podle jeho zkušeností průběh nemoci mírnější, takže se tak často nedostávají na jednotku intenzivní péče.

Proto by také doporučil lidem starším 60 let, kteří dostanou SMS s pozváním na přeočkování posilující dávkou, aby této možnosti využili.

Spustit audio

Související