Starostové ze Šluknovského výběžku požádali kvůli dění kolem Lužické nemocnice o pomoc premiéra

20. říjen 2021 11:10

Nedostatek personálu i plánovaná výstavba nového pavilonu v Lužické nemocnici v Rumburku – to jsou důvody, kvůli kterým starostové ze Šluknovského výběžku požádali dopisem o pomoc premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO. Dopis poslali i hejtmanovi Ústeckého kraje.

Lužické nemocnici chybějí zdravotníci dlouhodobě, naposledy v září tam byla na dva týdny kvůli tomu uzavřena interní ambulance. Lidé tak museli jezdit do okolních zdravotnických zařízení někdy i desítky kilometrů daleko.

Největším problémem Lužické nemocnice je chybějící personál

Jako největší problém vidí starostové nedostatek personálu v nemocnici, která je spádová pro 55 tisíc lidí v celém Šluknovském výběžku. Třeba o prázdninách, nebo naposledy dva týdny v září, byla dočasně uzavřená některá oddělení, protože chyběli lékaři a zdravotní sestry. Stávající personál si totiž vybíral řádnou dovolenou.

V tu chvíli se lidé ze Šluknovského výběžku obraceli na nemocnici ve Varnsdorfu, která ale takový nápor pacientů není schopná zvládnout – primárně totiž funguje jako zařízení následné péče.

Nedostatek personálu ale netrápí jen Lužickou nemocnici v Rumburku. Ve všech sedmi nemocnicích, které spadají pod společnost Krajská zdravotní, celkově chybí asi 200 sester a 100 lékařů.

Ústecký kraj i starostové obcí se snaží zdravotníky přilákat různými benefity

Ústecký kraj se proto snaží zdravotní personál do kraje přilákat. Hejtman Jan Schiller z hnutí ANO například uvedl, že jedná o projektu Sestry z Vietnamu, s univerzitou v Ústí nad Labem pak o tom, že by přijímala vyšší počet studentů do zdravotnických oborů.

Nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář shrnul i nabídku obcí ve Šluknovském výběžku. Jde například o poskytnutí stavebních parcel pro zdravotníky za minimální ceny anebo nabídku obecních bytů pro zdravotní personál Krajské zdravotní.

Výstavba nového pavilonu Lužické nemocnice podle hejtmana Ústeckého kraje ohrožena není

Starostové se obrátili na premiéra i kvůli plánované rekonstrukci a výstavbě Lužické nemocnice. Jsou sice za ni rádi a vítají ji, mezi hejtmanstvím a starosty ale zřejmě došlo ke komunikačnímu šumu.

Starostové totiž měli podle Koláře informaci, že stamiliony na stavbu ještě nemá kraj zajištěné. S rekonstrukcí a přístavbou nového pavilonu se přitom má začít už na začátku příštího roku. Celkově se jedná o investici zhruba 700 milionů korun. Krajská zdravotní navíc získala i 150 milionů z dotačního programu REACT na nové vybavení.

Hejtman Jan Schiller ale vysvětlil, že kraj hodlá v Rumburku stavět za peníze z úvěru, který si na investice do zdravotnictví už před časem vzal.

Spustit audio

Související