Džuveč
Na pohled to až takový zážitek není, ale propojené chutě vám to bohatě vynahradí.
Suroviny:
400 g vepřového plecka
250-300 g rýže
3-4 rajčata
4-5 paprik
2 cibule
kousek cukety
150 g balkánského sýra
mletá paprika, pepř, sůl
3 lžíce sádla nebo oleje
Postup:
- Na 2 lžicích tuku osmahneme nakrájenou 1 cibuli, na ní opečeme maso nakrájené na kostičky, pak osolíme, přidáme pepř a papriku, podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka.
- Na zbylé lžíci tuku osmahneme propláchnutou rýži, zalijeme vodou (1:2), mírně osolíme a dusíme do měkka.
- Na plátky/kolečka nakrájíme druhou cibuli, rajčata a papriky, cuketu hrubě nastrouháme.
- Do pekáčku nebo zapékací mísy dáme na dno část rýže, na ni udušené maso, na něj cibuli, cuketu, rajčata a papriky, zakryjeme zbylou rýží, zakapeme šťávou z dušeného masa a dáme do vyhřáté trouby zapéci.
- V závěru ještě posypeme strouhaným balkánským sýrem a krátce dopečeme.
Související
-
Hlívové rizoto
Hlíva je malý velký přírodní zázrak – posiluje organismus v boji s infekcemi a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. A navrch – dobře chutná!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.