Džuveč

Na pohled to až takový zážitek není, ale propojené chutě vám to bohatě vynahradí.

Suroviny:

400 g vepřového plecka

250-300 g rýže

3-4 rajčata

4-5 paprik

2 cibule

kousek cukety

150 g balkánského sýra

mletá paprika, pepř, sůl

3 lžíce sádla nebo oleje

Postup:

  1. Na 2 lžicích tuku osmahneme nakrájenou 1 cibuli, na ní opečeme maso nakrájené na kostičky, pak osolíme, přidáme pepř a papriku, podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka.
  2. Na zbylé lžíci tuku osmahneme propláchnutou rýži, zalijeme vodou (1:2), mírně osolíme a dusíme do měkka.
  3. Na plátky/kolečka nakrájíme druhou cibuli, rajčata a papriky, cuketu hrubě nastrouháme.
  4. Do pekáčku nebo zapékací mísy dáme na dno část rýže, na ni udušené maso, na něj cibuli, cuketu, rajčata a papriky, zakryjeme zbylou rýží, zakapeme šťávou z dušeného masa a dáme do vyhřáté trouby zapéci.
  5. V závěru ještě posypeme strouhaným balkánským sýrem a krátce dopečeme.

Související

  • České rizoto

    Ital by se možná trochu divil...       

  • Hlívové rizoto

    Hlíva je malý velký přírodní zázrak – posiluje organismus v boji s infekcemi a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. A navrch – dobře chutná!

  • Rybí rizoto

    Přidejte si ryby do jídelníčku, vaše zdraví vám bude vděčné!