Džuveč
Na pohled to až takový zážitek není, ale propojené chutě vám to bohatě vynahradí.
Suroviny:
400 g vepřového plecka
250-300 g rýže
3-4 rajčata
4-5 paprik
2 cibule
kousek cukety
150 g balkánského sýra
mletá paprika, pepř, sůl
3 lžíce sádla nebo oleje
Postup:
- Na 2 lžicích tuku osmahneme nakrájenou 1 cibuli, na ní opečeme maso nakrájené na kostičky, pak osolíme, přidáme pepř a papriku, podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka.
- Na zbylé lžíci tuku osmahneme propláchnutou rýži, zalijeme vodou (1:2), mírně osolíme a dusíme do měkka.
- Na plátky/kolečka nakrájíme druhou cibuli, rajčata a papriky, cuketu hrubě nastrouháme.
- Do pekáčku nebo zapékací mísy dáme na dno část rýže, na ni udušené maso, na něj cibuli, cuketu, rajčata a papriky, zakryjeme zbylou rýží, zakapeme šťávou z dušeného masa a dáme do vyhřáté trouby zapéci.
- V závěru ještě posypeme strouhaným balkánským sýrem a krátce dopečeme.
Související
-
Hlívové rizoto
Hlíva je malý velký přírodní zázrak – posiluje organismus v boji s infekcemi a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. A navrch – dobře chutná!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.