Džusové řezy
Džus udělá těsto vláčnější a šťavnatější.
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
100 g cukru (nebo méně)
120 g změklého másla nebo hery
2 vejce
asi 2 dl jablečného džusu
necelý 1 kypřicí prášek
na špičku nože soli
tuk a mouka do formy nebo pečicí papír
Postup:
- Vejce vyšleháme s cukrem, přišleháme máslo a nakonec vmícháme džus pokojové teploty.
- Do tekuté směsi vešleháme mouku s prosátým kypřicím práškem, přidáme špetku soli a těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy nebo do formy vyložené pečicím papírem.
- Pečeme ve středně předehřáté troubě (cca 180 stupňů), po 35-40 minutách špejlí zkusíme, je-li těsto propečené.
- Těsto je vhodné i na dortové korpusy, příchutě džusů můžeme střídat a dál obohacovat recept – například při použití brusinkového džusu přidáme do těsta sušené brusinky a podobně.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.